Previerkam by sa podľa SDKÚ mali podrobiť sudcovia aj prokurátori

SDKÚ chce, aby sa bezpečnostným previerkam podrobovali nielen sudcovia, ale aj prokurátori. Preto príde na piatkové rokovanie pracovnej skupiny k novele Ústavy SR s vlastným návrhom.

15.05.2014 16:45
debata (6)

Ako povedal vo štvrtok na tlačovej besede poslanec NR SR za SDKÚ Ľudovít Kaník, sudcovia nie sú jediní, ktorí sú dôležití pre justičný systém.

„Prokurátori sú niekedy ešte dôležitejšou súčasťou justičného systému. Podporujeme celoplošné previerky sudcov a prokurátorov. Musia byť však jasne zadefinované v zákone, aby nemohli byť zneužité. Bez celoplošných previerok nedosiahneme očistu súdnictva a prokuratúry,“ vyhlásil Kaník.

SDKÚ: Prezident by mal menovať aj prokurátorov

Zároveň strana chce, aby prezident dostal novú právomoc, a to okrem sudcov menovať a odvolávať aj prokurátorov.

SDKÚ tiež navrhuje, aby Národný bezpečnostný úrad pripravil podklady pre previerky sudcov. Tie by následne posúdila Súdna rada SR. Tá by potom odporučila prezidentovi sudcu alebo prokurátora vymenovať.

„Navrhujeme, aby NBÚ skúmal zákonom presne zadefinované okruhy otázok a pripravil podklady pre súdnu radu,“ povedal Kaník s tým, že ak by konkrétna osoba mala pocit, že rozhodnutie prezidenta o jej nevymenovaní nie je spravodlivé, mohla by sa obrátiť na ústavný súd.

V súdnej rade má byť menej sudcov

Pracovná skupina k novele ústavy sa stretne v piatok. Prezident by podľa súčasného návrhu novely mal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Robert Fico však už avizoval, že táto kompetencia by prezidentovi mala zostať.

Zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa oddelí. Návrh znižuje počet členov súdnej rady z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia a po troch prezident, parlament a vláda.

Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom by mali ôsmich členov rady voliť sudcovia a po štyroch parlament a vláda. Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa tak oddelí.

Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Sudcovia prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu.

Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby. Právna norma, ktorú poslanci v marci posunuli do druhého čítania, tiež definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #prokurátori #previerky sudcov