Kamera pomohla zachrániť rybáriky, zmietla ju voda

Unikátny projekt potopila veľká voda. Len dva týždne bolo možné sledovať živý prenos zo života drobného vtáčika s najpestrejším sfarbením - rybárika riečneho. Voda zničila hniezdo aj prenosovú techniku za približne 4-tisíc eur.

16.05.2014 16:57
rybárik riečny Foto: ,
Dve zachránené mláďatá rybárika riečneho.
debata (3)

Práve vďaka tomu, že hniezdo monitorovali dve kamery, sa podarilo zachrániť aspoň dve zo siedmich mláďat rybárika. Kamera ukázala, ako sa premočené a zúbožené vtáčiky zachytili na doske, ktorá bola pod kamerovým systémom. Pokúšali sa vzlietnuť, ale nedarilo sa im. Navyše z vody na potenciálnu korisť striehla vydra. „Mláďatá rybárikov sa podarilo odchytiť a zachrániť. Teraz ich budeme nejaký čas dokrmovať a potom ich vypustíme,“ uviedol Juraj Žiak z Národného parku Veľká Fatra.

Dospelé rybáriky sú dobre vybavené na potápanie, mláďatká však ešte nie. „Mláďatá nemajú navoskované perie ako dospelé vtáky, preto sa im rýchlo premočí a hrozí utopenie, najmä v takýchto nepriaznivých podmienkach,“ vysvetľuje Žiak.

Vodná hladina stúpala, zničila hniezdnu komôrku aj kamery, ktoré v piatok buď ležali pod zakalenou hladinou, alebo ich odplavila rozbúrená rieka. Jedna otočná kamera snímala okolie hniezda z riečiska Váhu a druhá umožňovala prenosy priamo z hniezda, ktoré bolo pod zemou. Hoci o tom, že voda bude stúpať, sa vedelo, ale rýchlosť, akou sa to dialo, prekvapila. „Okolo pol jednej po polnoci to prišlo tak rýchlo, že sme už techniku nedokázali zachrániť,“ smutne konštatuje ochranár.

Zničená kamera, aj hniezdo rybárikov. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
kamera, rieka Zničená kamera, aj hniezdo rybárikov.

S nadšením išla do projektu aj firma, ktorá už zrealizovala v spolupráci s Tatranským národným parkom online prenosy kamzíkov, svišťov, dravcov, spevavcov i bocianov. „Toto bol vôbec prvý prenos rybárika. Juraj Žiak hniezdo pripravoval už druhý rok, aby to mohlo byť snímané kamerovým systémom a takéto nešťastie nás stihlo,“ smutne konštatuje Pavel Ballo z Tatranského národného parku.

Krásne sfarbený párik rybárikov, ktorý v hniezde pravidelne kŕmil svoje mladé, upútal divákov. Občas mohli zhliadnuť aj ondatru či vydru. „Prírode nerozkážeme a berie si, žiaľ, svoju daň na zvieratách aj technike (aj na ľuďoch). Som veľmi rada, že si môžeme uvedomiť potrebu podporovať prežitie všetkých živých tvorov a prenosy pomáhajú robiť nás citlivejšími voči všetkým živým tvorom,“ reagovala diváčka Marika na stránke kukaj.sk, kde je možné sledovať online prenosy zo života vtákov aj zostrihy.

Rybárik riečny je vzácny a veľmi plachý druh a nie je možné ho ľahko sledovať. Navyše reguláciou a úpravou brehov stráca vhodné podmienky na hniezdenie. Takýto smutný koniec projektu nikto nečakal. „Celá aparatúra je pod vodou, všetko je zničené. Na druhej strane, ja osobne mám dôvod na radosť už len kvôli tomu, že práve vďaka tej technike sa podarilo zachrániť aspoň tie dva rybáriky,“ hovorí Ivan Daráni zo spoločnosti Profi-net. Spoločnosť okrem práve zatopených kamier prišla už aj v minulosti o techniku, ktorú zlodeji ukradli v Tatrách pri živých prenosoch svišťov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #povodne #rieka #rybárik