Preverovať sa má všetkých 1 400 sudcov

Preverovaniu sa nevyhne ani jeden z takmer 1 400 sudcov. Vyplynie to z novely ústavy, ktorú parlament prerokuje začiatkom júna.

18.05.2014 18:20
debata (11)

Padla tak možnosť, že by sa previerky dotýkali len novovymenovaných sudcov. S takýmto riešením sudcovia nesúhlasia a je pravdepodobné, že sa obrátia na medzinárodné inštitúcie.

„Zdá sa, že dnes je na 90 percent dohoda o tom, aká by mala byť v normatívnej podobe konečná verzia návrhu zmeny ústavy,“ vyhlásil včera po rokovaní pracovnej skupiny v parlamente poslanec KDH Pavol Hrušovský. Kresťanskí demokrati predkladajú novelu ústavy spolu so Smerom.

Hrušovský nechce, aby sa hovorilo o previerkach, ale o spôsobilosti sudcov. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vysvetlil, že previerky podľa platného zákona sú podstatne širšie a majú iný zámer. „Nechceme riešiť otázku utajovaných skutočnosti,“ poznamenal Borec s tým, že u sudcov sa bude zisťovať, či sú napríklad v kontakte so závadovými osobami, či nie sú závislí od omamných látok či alkoholu.

Podklady o sudcoch má zabezpečiť Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Následne Súdna rada rozhodne, či preverovanú osobu vyzlečie z talára. Proti rozhodnutiu rady bude môcť sudca podať sťažnosť na Ústavný súd a jeho plénum rozhodne.

Kedy a ako začnú sudcov preverovať, minister nepovedal. Podľa neho závisí od Súdnej rady, aký časový plán a postup práce si určí.

Sudcovia považujú návrh za neprijateľný. Katarína Javorčíková z iniciatívy Za otvorenú justíciu uviedla, že preverovať by sa mali len noví sudcovia. „Keby sa to urobilo tak, že NBÚ dá nejaký podnet a Súdna rada ho vyhodnotí a postúpi ho disciplinárnemu súdu, nech sa páči. Ale mimo týchto inštitútov je to pre nás absolútne neprijateľné,“ uviedla.

Pracovná skupina sa zhoda na tom, že v novele ústavy sa prezidentovi ponechá právomoc vymenovať troch členov Súdnej rady. Troch vymenuje vláda a troch volí parlament. Zvyšných deväť členov rady si volia sami sudcovia. Po novom už nebude predseda Najvyššieho súdu automaticky šéfom Súdnej rady. To znamená, že ak teraz v pondelok Súdna rada zvolí predsedu Najvyššieho súdu, ten automaticky, po nadobudnutí účinnosti novely ústavy, prestane byť šéfom Súdnej rady.

Sudcovia prídu aj o imunitu. Borec považuje za dôležité, že tí s týmto riešením vyjadrili spokojnosť a našlo sa riešenie s cieľom zamedziť zneužitiu prípadného trestného stíhania voči sudcovi, ktorý je zákonným sudcom a mohol by tak byť odstavený od prípadu. „Vzniesť obvinenie môže len prokurátor Generálnej prokuratúry. Nie akýkoľvek vyšetrovateľ,“ objasnil Borec. Podľa neho prokurátor Generálnej prokuratúry je dostatočne fundovaný, aby posúdil, či ide o účelové trestné oznámenie. Sudcom zostane funkčná imunita, nebude ich možné stíhať za rozhodovaciu činnosť.

Na stretnutie pracovnej skupiny prišla SDKÚ s viacerými návrhmi, o ktorých sa bude podľa ministra ešte rokovať. Neprišiel však zástupca Mostu-Híd. Strana označila rokovania za frašku. Minister Borec, naopak, tvrdil, že neseriózny je postoj Mostu.

Okrem zmien v justícii sa v novele ústavy zakotví aj ochrana manželstva ako zväzku muža a ženy, s čím prišlo KDH.

Na zmenu ústavy je potrebných aspoň 90 hlasov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #previerky sudcov