Popadané stromy v lesoch budú likvidovať vyše roka

Následky veternej kalamity, ktorá sa Slovenskom prehnala v závere minulého týždňa, budú lesníci likvidovať dlho.

20.05.2014 20:30
Hnúšťa, lesy, víchrica Foto: ,
Lesy nad Hnúšťou sa zmenili na holoruby.
debata (10)

Do konca tohto roka plánujú lesy spracovať ekonomicky najvýhodnejšie bukové drevo, celkové odstraňovanie následkov veternej smršte však potrvá až do konca roku 2015. Zhodli sa na tom predstavitelia Lesov Slovenskej republiky a zástupcov ministerstva pôdohospodárstva na včerajšom zasadnutí krízového štábu, ktorý sa stretol v Rimavskej Sobote.

Dôvodom zasadnutia bolo prijatie opatrení následkov kalamity, ktorá je porovnateľná s tou spred desiatich rokov. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka generálne riaditeľstvo Lesov SR s okamžitou platnosťou zastavuje ťažbu bukov. Popadané bukové drevo totiž tvorí objemovo najväčšiu položku asi z 2,35 milióna kubíkov dreva, ktoré pred niekoľkými dňami neodolali náporu vetra. „Do postihnutých častí lesov nastúpia okamžite čaty pracovníkov, ktoré budú mať na starosti sprístupňovanie ciest, aby sa do lokalít, kde došlo ku kalamitám, dalo dostať. Oddnes začneme so snímkovaním Slovenska cez družicu, ktoré by malo trvať tri dni. Vtedy by už malo byť zosnímkované celé Slovensko,“ informoval Jahnátek. Po snímkovaní by mali byť k dispozícii spresnené informácie o celkovom rozsahu škôd.

Tento piatok sa stretnú s vedením štátneho podniku Lesov SR i zástupcov ministerstva riaditelia všetkých odštepných závodov, na ktorom si spresnia škody, ktoré víchrica napáchala. Dohodnúť sa majú aj na postupe prác v jednotlivých lokalitách. Generálny riaditeľ Lesov SR Ctibor Határ hovorí, že na odstraňovanie následkov kalamity použijú čo najväčšie množstvo vlastných zamestnancov. „Odhadujem, že do prác sa zapojí 5– až 6-tisíc našich ľudí. Tí si budú v rámci jednotlivých odštepných závodov vypomáhať podľa potreby,“ podčiarkol Határ.

Celková materiálna výška škôd v lesoch podľa ministra zatiaľ vyčíslená nebola. „Zatiaľ je ťažké ju odhadovať. K škodám na lesnom poraste treba pripočítať aj ďalšie. Napríklad na zničených turistických cestách a chodníkoch či oporných múroch. Vyčísľovať ju budeme dodatočne,“ podčiarkol Jahnátek. Podľa doteraz zverejnených informácií spadlo pri minulotýždňovej kalamite viac ako 2 milióny kusov stromov. Odhaduje sa, že lesy prišli o približne 2,35 milióna kubíkov dreva. Z toho v štátnych lesoch spadlo 1,6 milióna kubíkov dreva, v súkromných lesoch vyše 600-tisíc a v lesoch TANAP-u okolo 100-tisíc kubíkov dreva, teda asi 130-tisíc stromov. Najpostihnutejšími lokalitami sú Gemer, Horehronie, Orava a Šariš.

Hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek poznamenal, že najpostihnutejšou lokalitou je Rimavská Sobota a okolie, kde v lesoch spadlo 370-tisíc kubíkov dreva. Aj kopce nad Hnúšťou sa premenili na holoruby. Riaditeľ odštepného závodu v Rimavskej Sobote Peter Mixtaj doplnil, že vietor im zničil takmer trojnásobok plánovanej ťažby dreva za rok.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #víchrica #kalamita