V Bratislave postavia novú budovu veľvyslanectva USA

Rezort americkej diplomacie oznámil rozhodnutie postaviť novú budovu pre svoje veľvyslanectvo v Bratislave.

21.05.2014 11:27
Americké veľvyslanectvo, ambasáda, USA, Bratislava Foto: ,
Súčasné americké veľvyslanectvo v Bratislave sídli v dvoch priľahlých budovách. Jednu im prenajíma Pamiatkový úrad, druhú majú vo svojom vlastníctve.
debata (86)

Podľa rezortu súčasná budova veľvyslanectva nespĺňa bezpečnostné parametre, ktoré stanovil Kongres USA pre americké diplomatické misie na celom svete.

Nová budova má poskytnúť bezpečné a funkčné priestory pre amerických a slovenských zamestnancov, ako aj pre 6 500 Slovákov, ktorí veľvyslanectvo ročne navštevujú. Budova nahradí súčasné veľvyslanectvo, ktoré bolo pôvodne zakúpené v roku 1948.

“Bude nám ľuto odísť z Hviezdoslavovho námestia,” uviedol veľvyslanec Theodore Sedgwick v tlačovej správe. “Veľvyslanectvo má v tejto lokalite dlhú históriu, na ktorú sme hrdí – hlavne na to, že bolo symbolom nádeje a slobody počas temných čias komunizmu. Avšak pre Ministerstvo zahraničných vecí USA je hlavnou prioritou bezpečnosť.”

Výstavba novej budovy v Bratislave by mala podľa americkej strany trvať päť až šesť rokov. Ministerstvo zahraničných vecí USA počas prvého roka mieni nájsť a kúpiť vhodný pozemok, čo obvykle trvá dva roky a viac. Po jeho zakúpení pristúpia k vypracovaniu návrhu a k výstavbe.

V najbližších mesiacoch vyšle Ministerstvo zahraničia USA do Bratislavy plánovací tím, ktorý sa stretne s predstaviteľmi miestnych inštitúcií a odborníkmi na reality.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #diplomacia #veľvyslanectvo USA