Prievidžanov otrávil metanol, jeho pôvod je nejasný

Dvoch mužov, ktorí v piatok zomreli v Prievidzi, pripravil o život metylalkohol. Pre Pravdu to v stredu potvrdila polícia na základe výsledkov súdnej pitvy oboch bezdomovcov. Ako sa k nebezpečnej tekutine dostali, polícia zatiaľ nezistila.

21.05.2014 17:28
debata

„Príčina smrti bola otrava metanolom. Odkiaľ ho mali, to je predmetom ďalšieho vyšetrovania. Nevieme, z akého zdroja metanol pochádza, obidvaja, čo ho pili, sú už mŕtvi. Určite to nekúpili v obchodnej sieti, pretože tekutina bola v plastovej fľaši od minerálky,“ povedala Elena Antalová, hovorkyňa KR PZ v Trenčíne.

Mohol to byť výrobok nejakej pokútnej pálenice. V takýchto podmienkach sa najskôr dostane do destilátu aj metylalkohol. To sa môže stať v prípade, že má niekto nedokonalé zariadenie, alebo zle vypustí začiatok destilácie. Metylalkohol začne tiecť na začiatku destilácie a niekomu je ľúto to zahodiť.

„Pri pokútnom pálení sa môže do pálenky dostať aj metanol. Preto sú postavené profesionálne zariadenia, ktoré tomu zamedzujú. U nás nie je technologicky možné vyrobiť smrteľnú dávku metylalkoholu. Ale ani to nemuselo byť z pokútnej pálenice. Ktovie, či sa tí muži nedostali k zvyškom toho českého metanolu, veď sa ho ešte veľké množstvo nenašlo,“ myslí si Miroslav Kaššovic, riaditeľ Bošáckej pálenice.

Polícia preveruje viacero verzií, odkiaľ môže smrteľne nebezpečná chemikália pochádzať. Jednou z nich je aj možnosť, ide o metanol zo známej českej aféry, ktorá prepukla na jeseň 2012. Muži ponúkli pollitrovou fľaškou aj svojho známeho, ten si trochu odpil, ale hneď to aj vypľul, lebo pijatika mala nepríjemnú chuť. Dvom bezdomovcom to neprekážalo a obsah vypili. Známemu povedali, že fľašku im niekto daroval. Popíjali minulý týždeň vo štvrtok, v piatok ráno bol už jeden z nich mŕtvy a druhý zomrel o pár hodín neskôr.

Nepríjemná chuť, ktorú údajne mal obsah plastovej fľašky, naznačuje, že by mohlo ísť aj o nejakú chemikáliu s obsahom metanolu. Podľa Ľudovíta Jelemenského, prodekana Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, existuje množstvo chemických prípravkov, ktoré obsahujú metanol. Ten sa používa ako rozpúšťadlo alebo súčasť kvapalín do ostrekovačov. Zároveň však pripomína, že to nie sú také množstvá, aby mužov pripravili o život.

„Najskôr to bol lieh, ktorý bol pančovaný metanolom. Metanol sa dá kúpiť za veľmi nízku cenu, takto vznikla vlastne aj známa aféra v Čechách. Keď niekto alkohol pančuje, tak doňho určite dáva väčšie množstvo metanolu, ktorý je lacnejší, a to postačí na to, aby spôsobil buď oslepnutie, alebo až smrť,“ upozorňuje Ľudovít Jelemenský.

Bežný človek nemá veľkú šancu chuťovo zistiť, či ide o metanol, alebo o lieh. Existujú však spoľahlivé a rýchle spôsoby, ako zistiť nebezpečný metylalkohol. Sú analyzátory, ktorými fľašu presvietite a zistíte, či je v nej čistý lieh, alebo aj metanol. Takto kontrolovali fľaše v Českej republike po prepuknutí aféry.

„Metanol sa dá kúpiť v obchode, sú chemické firmy, ktoré predávajú rozpúšťadlá alebo prípravky do nemrznúcich zmesí s obsahom metanolu. Aj naša fakulta používa na niektoré veci metanol, je to však jed, musí sa s ním zaobchádzať ako s toxickou látkou,“ dodal Ľudovít Jelemenský.

Od septembra 2012, keď v ČR prepukla tzv. metanolová aféra, zomrelo na otravu metylalkoholom 52 ľudí, ďalšie desiatky skončili v nemocnici a mnohým zostali trvalé následky. Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva sa na Slovensku tieto otravy prejavili len na začiatku aféry.

„V roku 2012 boli vo Fakultnej nemocnici v Prešove desiati pacienti, ktorí pili alkohol objednaný cez internet z ČR. Bolo u nich podozrenie na otravu metanolom. Pozitívny nález na metanol sa potvrdil u štyroch z nich. Po kompletnom vyliečení boli prepustení domov. Viac poznatkov o otrave metanolom nemáme,“ povedala Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

Podľa vyjadrenia ministerstva pôdohospodárstva sa v pôvodnej metanolovej afére na Slovensku nevyskytli žiadne úmrtia aj zásluhou prijatia včasných opatrení zainteresovaných orgánov, Finančnej správy, Úradu verejného zdravotníctva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. „K záležitosti v Prievidzi nemáme informácie, takže zatiaľ nemôžeme zaujať stanovisko. V prípade preukázania následkov v dôsledku požitia liehovín, ktoré sú v obehu, budú prijaté okamžité opatrenia, pri ktorých poskytneme plnú súčinnosť,“ vraví Peter Hajnala z ministerstva pôdohospodárstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #mŕtvi #Prievidza #metanol