Vláda podľa KDH zlyháva a namiesto istôt priniesla neistoty

Vláda Roberta Fica zlyháva, namiesto sľubovaných istôt priniesla občanom neistoty, pociťujú to najmä v nedostatku práce a stagnujúcom zdravotníctve, zhodnotil prvý polčas vlády predseda KDH Ján Figeľ. Podľa neho nie je prvá polovica vládnutia strany Smer zďaleka taká ružová, ako ju vykresľuje premiér a jeho ministri.

23.05.2014 11:45
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (62)

Poukazuje na to, že kým okolité štáty ako Maďarsko, Poľsko či Česko majú nezamestnanosť na jednocifernom čísle, na Slovensku sa podľa tohtotýždňovej štatistiky ústredia práce dostala niečo pod 13 percent.

Aj keď sa nezamestnanosť znížila, podľa predsedu KDH ide len o hru s číslami. „Vláda a jej úradníci zmenou metodiky vyhnali desiatky tisíc ľudí z evidencie disponibilných uchádzačov o zamestnanie, a tak naoko znížili vysokú nezamestnanosť na Slovensku,“ vyhlásil Figeľ.

Pripomína aj viac ako 50 miliónov eur z eurofondov, z ktorých sa preplácajú mzdy mladým absolventom, poukazuje i na vládne stimuly. Podľa jeho slov sú to umelo vytvorené a neudržateľné pracovné miesta.

Uhliarik: Zdravotníctvo je na tom zle

Kritike podrobilo KDH aj zdravotníctvo. Podľa Ivana Uhliarika nebol tento sektor nikdy v horšom stave, ako je v súčasnosti. Tvrdí, že ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nezvláda projekty, ktoré sú apolitické a mohli by pomôcť pacientom.

Pripomína napríklad odloženie projektu eHealth (elektronické zdravotníctvo), ktorý by ročne ušetril 100 miliónov eur, či projektu DRG (platba za diagnózu). Poukázal i na to, že sa znížili platby za poistencov štátu, medziročne o 157 mil. eur. „Dôsledkom je to, že naše nemocnice sa ďalej extrémne zadlžujú a po oddlžení v roku 2011, kedy vláda Ivety Radičovej oddlžila nemocnice vo výške 300 mil. eur, majú znova nemocnice na Slovensku väčší dlh, zhruba 330 miliónov eur,“ povedal Uhliarik.

Šéfke rezortu zdravotníctva vyčíta aj tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky, pre ktorý sa ju pokúsila opozícia i odvolať. Ministerka má podľa Uhliarika slabý hlas vo vláde, na čo v konečnom dôsledku doplácajú pacienti.

„To, za čo by som možno pochválil pani ministerku, je jej neschopnosť zrealizovať projekt vyvlastnenia súkromných zdravotných poisťovní a vytvorenia projektu jednej poisťovne,“ dodal Uhliarik, ktorý viedol rezort zdravotníctva pred Zvolenskou.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #nezamestnanosť #Robert Fico #zdravotníctvo #KDH #Smer #Ján Figeľ