Zeman závidí Slovákom euro, Gašparovič mu dal najvyššie vyznamenanie

Prezident Miloš Zeman závidí Slovensku, že prijalo euro pred Českom. Vyhlásil to v utorok po stretnutí so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý tam odcestoval na svoju rozlúčkovú návštevu Českej republiky. Pri tejto príležitosti Zemanovi udelil najvyššie slovenské vyznamenanie Rad bieleho dvojkríža.

27.05.2014 12:50 , aktualizované: 17:05
debata (5)

„Chcel by som vyjadriť závisť, že Slovensko vstúpilo do eurozóny omnoho skôr ako Česká republika, ktorá o tom iba uvažuje a uvažuje,“ uviedol Zeman. „Dúfam, že sa nám podarí v tejto oblasti Slovensko dohnať a že sa nám podarí aj na základe pozitívnych skúseností 70 percent slovenskej populácie spoločnú menu prijať,“ dodal.

Slovenský a český prezident spolu rokovali o vzťahoch medzi bývalými federálnymi partnermi, dopravnom prepojení, výmenách študentov alebo o spolupráci v zbrojnom priemysle a medzi armádami oboch krajín.

Zeman vyjadril ľútosť nad tým, že Ivan Gašparovič v úrade končí a označil ho za „dobrého priateľa Českej republiky“. Pozval Gašparoviča na lov do Lán a pri tej príležitosti mu daroval poľovnícke topánky a ďalekohľad.

Čo bude robiť po odchode z funkcie, dosluhujúci slovenský prezident nekonkretizoval. Zdôraznil iba, že sa neplánuje stiahnuť z verejného života a vstup do nejakej politickej strany vylúčil.

Prezidenti sa vyjadrili k nízkej účasti v eurovoľbách

Gašparovič skritizoval kampaň pred eurovoľbami, ktoré boli na Slovensku poznačené rekordne nízkou účasťou. „Kampane neboli až také, že by občanov presvedčili, že Európsky parlament je v súčasnej dobe ozaj potrebný a že bude potrebných niekoľko zmien, pokiaľ ide o postavenie národných parlamentov a ich vzťahu k europarlamentu,“ povedal Gašparovič počas návštevy Prahy, kde je na poslednej oficiálnej zahraničnej ceste v úrade.

Odchádzajúci slovenský prezident sa kriticky vyjadril aj k europoslancom. „Považujem za negatívne, že po zvolení poslancov do Európskeho parlamentu títo páni a dámy akoby odrazu prestali byť zástupcovia svojich krajín, ale stávajú sa Európania a nezaujímajú ich vlastné krajiny a nechodia medzi občanov vlastných krajín,“ povedal. Podľa Gašparoviča by mal mať europoslanec povinnosť stretnúť sa minimálne štyrikrát do roka s občanmi svojej krajiny a vysvetľovať im, čo je europarlament a čo plynie z členstva v EÚ. „Tiež by sa mal tiež aspoň štyrikrát do roka zúčastniť na zasadnutí národného parlamentu a v rozprave aj na otázky poslancov odpovedať, čo urobil,“ tvrdil Gašparovič.

Zeman tvrdí, že politikom ani novinárom sa nepodarilo dostatočne informovať ľudí o výhodách EÚ. „A pritom v každej obci máte hmatateľné dôkazy užitočných projektov financovaných z fondov Európskej únie,“ povedal. Zeman ocenil, že napriek nízkej účasti v Česku a Slovensku volili ľudia proeurópsky orientované strany. „Keď si to porovnáte s Francúzskom alebo s Veľkou Britániou a ďalšími krajinami, tak čo je lepšie: byť na jednom z prvých miest z hľadiska proeurópskej inklinácie, alebo na jednom z posledných miest z hľadiska volebnej účasti?“ spýtal sa.

Účasť v eurovoľbách bola na Slovensku 13,05 percenta, u našich západných susedov prišlo voliť 18,2 percenta voličov.

Program Ivana Gašparoviča v Českej republike

Prezident Ivan Gašparovič v utorok popoludní navštívi Katedrálu sv. Víta, stretne sa s predsedom Senátu Parlamentu ČR Milanom Štěchom. Na programe je tiež návšteva Vyšehradu spojená s prehliadkou Baziliky sv. Petra a Pavla a návšteva Vyšehradského cintorína.

V stredu 28. mája si prezidenti s manželkami položením vencov k soche prezidenta Edvarda Beneša pri Černínskom paláci uctia pamiatku tohto významného štátnika. Potom je na pláne návšteva Inštitútu Václava Klausa, kde sa Ivan Gašparovič stretne s Václavom Klausom a Líviou Klausovou.

Následne sa uskutoční kladenie venca k Národnému pamätníku na Vítkove, stretnutie s predsedom vlády ČR Bohuslavom Sobotkom v Kramárovej vile a návšteva Karlovej univerzity.

V stredu slovenský prezident navštívi tiež Zastupiteľský úrad SR v Prahe.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #návšteva #Miloš Zeman #Ivan Gašparovič