Tip na víkend: Oslávte deň detí napríklad s malou hrošicou Dášenkou

Deň detí oslávia tisíce najmenších a mnoho slovenských miest pre nich pripravilo zaujímavý program plný atrakcií. Pre inšpiráciu sme pre vás vybrali niekoľko podujatí, na ktoré môžete s deťmi počas víkendu vyraziť.

30.05.2014 15:45 , aktualizované: 17:00
rodina, výchova, deti Foto:
Oslávte Medzinárodný deň detí na zaujímavom podujatí.
debata

Deti v bratislavskej ZOO budú krstiť hrošicu Dášenku

V sobotu privíta deti v bratislavskej ZOO Majster „N“ a maskoti TV Minimax, príde aj cirkusový klaun či kúzelník. Zatancovať si budú môcť deti s tanečníkmi z The Pastels, Jumbo Chicks či Estrellas Dance Group. Zaspievať príde speváčka LeRa či zoskupenie La Musica.

Veľký deň bude mať v sobotu spolu s deťmi i malá hrošica Dášenka, ktorú počas osláv dňa detí pokrstia.

Oslavovať sa bude aj v Medickej záhrade v Starom Meste. Záhrada sa v sobotu o 10:00 zmení na veľké ihrisko a zábavný park. Deti sa môžu tešiť na pukance a cukrovú vatu zadarmo. Domov môžu odísť s obrázkom namaľovaným na tvári či s fotografiou na pamiatku. Chýbať nebude ani divadelné predstavenie, súťaže či tvorivé dielne.

Do sveta rozprávok najmenších prenesú postavičky z predstavení v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava a svoj sviatok budú môcť deti osláviť aj na pikniku na Divokej vode v bratislavskom Čunove.

V Rimavskej Sobote pomôžu oslavou dňa detí aj chorému dievčatku

Deti z Rimavskej Soboty čakajú atrakcie v sobotu v tamojšej mestskej záhrade. Občianske združenie Naša Sobota tam pre ne chystá hry, vystúpenia, atrakcie a súťaž o hlavnú cenu, ktorou je výlet do parížskeho Disneylandu. Podujatie slávnostne otvoria ráno o 9:00, vstup je pre všetkých zadarmo.

Pri príprave programu združenie spolupracovalo s rimavskosobot­skými školami, krúžkami, kultúrnymi a športovými organizáciami a tiež s policajtmi a hasičmi, ktorí predvedú ukážky svojej práce a techniky.

Deti tiež uvidia spevácke a tanečné vystúpenia, mažoretky, divadlá, folklórne súbory. So zábavným programom sa predstaví aj Centrum voľného času Relax. Špeciálnou atrakciou bude najväčší traktor v Európe. Deti bude celým programom sprevádzať Šašo a Pipi Dlhá Pančucha.

Tímy, ktoré sa vopred zaregistrovali, budú navyše súťažiť o cestu do zábavného parku Disneyland. Večer čaká na deti diskotéka aj žrebovanie tomboly, bodkou za celou oslavou má byť ohňostroj.

Detský sviatok však nebude len o zábave, ale aj o pomoci pre choré dievčatko, ktoré na oslavy nemôže prísť. Deti vytvoria veľkoplošný obraz z farebných odtlačkov svojich rúk. Ten v závere podujatia vydražia a celý výťažok venujú rodičom trojročnej Nelky, ktorá má svalové ochorenie.

Deti v Poprade budú oslavovať štyri dni

V Poprade venujú deťom hneď štyri dni. Samospráva pripravila pre najmenších obyvateľov mesta oslavy Medzinárodného dňa detí, ktoré sa začnú už v piatok divadelným predstavením v Dome kultúry.

Hlavný program bude v sobotu na tribúne na Námestí sv. Egídia od 10:00, kde budú všetky atrakcie pre deti zadarmo. V prípade nepriaznivého počasia sa program presunie do Arény Poprad. Žánrovo pestrý program zahŕňa predstavenia 150 tanečníkov z viacerých tanečných klubov. Medzi deti zavítajú rozprávkové postavičky ako včielka Maja a Vilko, Ferdo Mravec, Hello Kitty či Donald a Daisy.

Návštevníkov osláv dňa detí potešia aj bábkové, činoherné a pantomimické divadlá. Program spestria svojou účasťou aj modelári s diaľkovo ovládanými modelmi, ktoré si budú môcť vyskúšať aj návštevníci. Hviezdou na pódiu bude v sobotu podvečer speváčka Kristína.

V nedeľu sa deti zapoja do tvorivých dielní, nebudú chýbať veľkoplošné projekcie a populárne podujatie Ja a môj psík, na ktorom sa budú môcť deti predviesť aj so svojimi štvornohými miláčikmi.

V pondelok je pre najmenších pripravená projekcia filmu Pán Včielka v Dome kultúry.

Hrad Strečno i stredoveká dedina sú pripravené na inváziu detí

Hrad Strečno aj stredoveká dedina Paseka sa v nedeľu tešia na detských návštevníkov. Na už tradičných hradných oslavách Medzinárodného dňa detí sa budú variť stredoveké jedlá, hrať typické stredoveké hry či strieľať z dela.

Na hradnom nádvorí pobaví deti predstavením Škaredé káčatko divadelno-improvizačná skupina Kapor na scéne, výcvikom dravcov Sokoliari sv. Bavona z Banskej Štiavnice a šermiarskymi súbojmi Skupina historického šermu Bojník z Bojníc.

Do viacerých sprievodných aktivít sa môžu návštevníci aj aktívne zapájať. Jednou z nich bude napríklad výučba šľachtického tanečného umenia, na ktorú sa podujme skupina historického tanca Galthilion v krásnych gotických kostýmoch.

Program podujatia tento rok rozšíria aj do stredovekej dediny Paseka, kde je prichystaná módna prehliadka, maľovanie na tvár a koncert mandolínového súboru Žiarinka z Nesluše. Na hrade i v stredovekej dedine sa v nedeľu budú môcť návštevníci zabávať od 9. do 18. hodiny.

V sobotu 31. mája bude celé centrum Trenčína patriť deťom

Od 11.00 hodiny je pre najmenších pripravený detský jarmok s medovníkmi a hračkami a tiež skvelé jedlo a nápoje. Pódium bude plné šikovných detí – predstavia sa tanečníci z tanečných skupín Aura, Goonies a Tancujúce tigríky, folkloristi z Korničky, gymnastický klub Pavlo, ukážky bojových umení predvedie  Hondakori Aikido Dojo.

Známy hudobník a zabávač Marián Čekovský rozbalí svoju bláznivú hudobnú šou o 16.00. Chýbať nebude ani populárne maľovanie na tvár.

Počas dňa budú môcť deti sledovať tiež ukážky práce mužov v uniforme, nacvičiť si prvú pomoc, spoznať výstroj pohotovostnej jednotky a aj to, ako vyzerá zvnútra sanitka, hasičské či policajné auto. Špeciálnou atrakciou bude zlaňovanie psov z mestskej veže.

Do bojnickej ZOO budú mať v nedeľu deti do 15 rokov vstup zdarma

V nedeľu od 9:00 pripravila ZOO v Bojniciach pre svojich návštevníkov špeciálny program, deti do 15 rokov majú vstup úplne zadarmo. Na viacerých miestach ZOO budú pracovníci rozprávať o zvieratách a tiež predvedú niekoľko živých ukážok. Deti budú mať napríklad možnosť dotknúť sa orangutana alebo krokodíla a pozrieť si predstavenie so slonmi.

Pri vchode dostanú všetci návštevníci mapku s vyznačenými atrakciami. Deti budú môcť na jednotlivých stanovištiach zbierať pečiatky ako potvrdenie o tom, že atrakcie navštívili. Vo výtvarnej dielni s názvom Maľujeme zvieratká môžu súťažiť o najkrajší obrázok.

Atmosféru podporí aj vystúpenie hudobnej skupiny Subina.

31. mája, sobota

  • Bojnice: hra na minulosť na zámku, od 11. h
  • Bratislava: Bratislavské bábkové divadlo – predstavenia o 10., 14.30, 17. h., aj 1. 6. , Zoo – atrakcie, klaun, kúzelník (14. – 18. h), SĽUK v Rusovciach – remeslá v tvorivých dielňach ÚĽUV, školička tanca, dvor tradičných hier, ozajstný bača, bábkové divadlo, muzikantská veselohra, piknik v parku (12. – 18. h.)
  • Košice: historickým vlakom do Muráňa na hradné hry
  • Prešov: stredoveké olympijské hry na Zborovskom hrade, 13. h
  • Šenkvice: poľovníci deťom – psy, vzduchovky. súťaže, 13. h
  • Turčianske Teplice: cesta rozprávkovým lesom, Lesopark Bôr, 9. h
  • Vrútky: jazdy historickými vozňami, aj 1. 6.

1. júna, nedeľa

  • Bratislava: Na palube jednorožca – súťaže, detskí umelci, workshopy, záchranári – Sad Janka Kráľa, Mestské divadlo DPOH – Tri prasiatka (14. h), sladké, farebné a výživné tvorivé dielne na nádvorí Mirbachovhon paláca (14 – 16. h), hrad – tvorivé dielne od dvoch rokov, modelársky deň na letisku vo Vajnoroch, oslavy na Klepáči
  • Kysucké Nové Mesto: cesta rozprávkovým mestom, Nám. slobody, 13. h
  • Liptovský Mikuláš: atrakcie divadlo na chodúľoch, záchranári, hasiči, policajti, Nám. osloboditeľov, 14. – 18. h
  • Nitra: po stopách legiend s mackom Pu, Mestský park na Sihoti, 13. – 14. h
  • Oravský hrad: Tisíc a jedna noc, 10. – 17. h
  • Poprad: jazdy Tatranskou kométou
  • Trnava: divadelné popoludnie, Hlavná ul., 15. – 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Deň detí