Únia chce šetriť. Pacienti dostanú použité kĺby

Nepredstaviteľné a neprípustné pre našich lekárov a pacientov. Bedrové kĺby a rôzne protézy sa vyberú z nebožtíkov alebo z tých, ktorí ich už nepotrebujú.

01.06.2014 15:00
debata (56)

Opravia sa a dajú sa ďalším chorým. Deje sa to napríklad v Nemecku a čoskoro tak môže byť aj na Slovensku. Európsky parlament v rámci reformy zákonov o zdravotníckych pomôckach prichádza s návrhom, ktorý umožní ich opakované použitie. Výrobcovia protéz a srdcových chlopní bijú na poplach. Tvrdia, že bezpečnosť pacienta bude ohrozená.

Prednosta Kliniky úrazovej chirurgie v Bratislave Peter Šimko si myslí, že na Slovensku nie sme pripravení používať repasované zdravotnícke pomôcky. „Kedysi v minulosti sa do Afriky vyvážali nejaké vybraté dlahy, ale v súčasnosti to beriem ako neprípustnú vec,“ reagoval Šimko.

Opakované použitie rôznych protéz európske zákony nezakazujú. V Nemecku si z toho firmy urobili biznis, chlopne či kĺby skupujú, repasujú a ponúkajú za lacnejšie ceny ďalej na predaj.

Návrh europarlamentu však neupravuje podmienky, za akých sa pomôcky môžu opravovať a predávať. Firmy, ktoré to robia, by podľa návrhu nemali povinnosť robiť nové testy, ktoré by zaručovali bezpečnosť výrobkov. Zodpovednosť by zostávala na nemocniciach a pôvodných výrobcoch a tí s tým nesúhlasia.

„Nikto by už nemohol garantovať pôvodné vlastnosti tohto výrobku, čo by mohlo znamenať aj ohrozenie bezpečnosti pacienta,“ poukazuje na nedostatok v legislatívnom návrhu Vladimír Mičieta predseda Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+ MED. Pri opakovanej sterilizácii jednorázovej zdravotníckej pomôcky prístroja sa vytvára podľa neho záťaž, ktorá má dosah a znižuje kvalitu výrobku.

Mičieta upozornil, že výrobcovia svoje produkty viditeľne označujú, že sú na jedno použitie, a tak by to malo zostať. Asociácia sa už obrátila na európske inštitúcie, našu vládu a ministerstvo zdravotníctva, aby iniciatívu europarlamentu zastavili. Ak jeho návrh prejde, bol by záväzný aj pre Slovensko.

Opakované použitie zdravotníckych pomôcok určených na jednorazové použitie oslovení pacienti aj lekári odmietli. Päťdesiatšesťročná Milada z Bratislavy je pol roka po operácii bedrového kĺbu a nechcela by mať v tele už použitý, aj keď opravený bedrový kĺb. „Na operáciu som čakala rok a keby mi lekár navrhol, že mi voperuje už použitý kĺb, tak by som ju určite odmietla a radšej by som trpela v bolestiach ďalej,“ tvrdí Milada. Je to podľa nej aj etický problém, najmä ak by sa vyberal z mŕtveho človeka.

Chirurg Ondrej Kusý upozorňuje, že ak je niečo jednorazové, tak by sa to malo používať jedenkrát. „Je neprípustné, aby sa jednorazový výrobok používal viackrát. Tie sú väčšinou vyrobené z rôznych polymérov, umelohmotných materiálov, ktoré sa nedajú sterilizovať,“ myslí si Kusý. Dodal, že napríklad bedrové kĺby sa skladajú aj z kovových častí, ktoré by sa dali zrenovovať, ale potom by sa už nemali nazývať jednorazovou zdravotníckou pomôckou.

Kardiochirurg Peter Lukáč si nevie predstaviť, že by srdcové chlopne či stenty, ktoré spevňujú cievy, voperoval pacientom viackrát. „Chlopne síce majú dlhodobú životnosť, ale napríklad tie biologické zarastú väzivom a v žiadnom prípade sa nedajú použiť druhýkrát. S prižmúrením oka by sa možno dali viackrát použiť mechanické chlopne, ale museli by byť dôsledne sterilizované a repasované podľa prísnych parametrov, garantované výrobcom a zodpovedným orgánom na Slovensku,“ spresnil Lukáč.

Mičieta vysvetlil, že zdravotnícke pomôcky, ktoré sú určené len na jednorazové použitie, sú tak označené preto, lebo výrobca nestanovil, že je možné ich bezpečne vyčistiť alebo opakovane opravovať tak, že zostanú rovnako bezpečné aj na neskoršie použitie.

Jednorazová zdravotnícka pomôcka sa má podľa Mičietu použiť raz a vyhodiť. Existujú podľa neho extrémne prípady, keď v nečlenských štátoch Európskej únie pri opakovanom použití kanyly, aj keď bola sterilizovaná, pacient skončil s komplikáciami. „Ak reprocesovať, tak za prísne kontrolovaných stanovených podmienok, a keď to už niekto zreprocesuje a uvedie na trh, nech sa správa ako výrobca. Podobný návrh pripravila Európska komisia,“ podotkol šéf asociácie.

Všetko spustil škandál s prsnými implantátmi

K rozhodnutiu zmeniť legislatívu o zdravotníckych pomôckach priviedol Európsku komisiu a europarlament škandál s francúzskymi prsnými implantátmi, ktorý sa prevalil v rokoch 2010 až 2011. Implantáty popraskali či presakovali, osem žien skončilo s rakovinou a dve zomreli. Výrobcom bola francúzska spoločnosť Poly Implant Prothesis. Namiesto zdravotne neškodných prsných výplní používala škodlivý priemyselný silikón, ktorý bol desaťkrát lacnejší, ako oficiálne certifikovaný materiál. Implantáty predávala aj do iných štátov v Európe, objavili sa v Nemecku, Rakúsku či Česku. Spoločnosť používaním priemyselného silikónu podľa odhadov ušetrila miliardu eur. Úrady ju dali zavrieť, jej zakladateľa zatkli. (ben)

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #bedrový kĺb #Európsky parlament #pacienti #protéza #zdravotnícke pomôcky