SAV si má utiahnuť opasok

Slovenská akadémia vied sa má podľa ministerstva financií nachystať na šetrenie. Podľa návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý SAV dostala od rezortu financií, by sa jej výdavky mali krátiť až o vyše 10 miliónov eur, takmer polovica z toho sa má ušetriť na mzdách.

01.06.2014 15:30
sav Foto: ,
Slovenská akadémia vied.
debata (16)

Podobné krátenie bolo navrhnuté aj vlani pri príprave tohtoročného rozpočtu, napokon sa však celkové výdavky znížili menej dramaticky – približne o 2,7 milióna eur. „Problém s rozpočtom sa opakuje každý rok. Z toho návrhu sme nešťastní, rozporovali sme ho,“ hovorí predseda SAV Jaromír Pastorek. Verí, že aj tento rok sa prvý nástrel návrhu rozpočtu napokon upraví. „Stále hovoríme, že rozpočet je napnutý a ak by sa schválilo také výrazné zníženie, zasiahlo by to veľa inštitúcií,“ dodáva Pastorek.

O tom, čo by také krátenie rozpočtu konkrétne znamenalo pre SAV, nechce nateraz špekulovať. Dúfa, že návrh z ministerstva financií nebude v konečnej verzii k vede taký macošský. Pripúšťa, že výrazné krátenie financií na mzdy by mohlo znamenať prepúšťanie, nechce však ani odhadovať, koľkých ľudí by sa to týkalo. „Každý ústav má svoje parametre. Dalo by sa to celkovo mechanicky prepočítať, ale je rozdiel, či by sa to týkalo technického personálu, alebo vedeckých pracovníkov, ktorí majú iné platové tarify,“ hovorí Pastorek.

Prepúšťanie by sa zrejme dotklo najmä takých ústavov, ktoré nie sú zapojené do väčších európskych projektov a sú odkázané na financie zo štátneho rozpočtu. Vlani, keď sa pôvodne navrhovalo SAV krátenie rozpočtu o 10,6 milióna eur, Pastorek odhadoval, že by to mohlo znamenať masívne prepúšťanie, ktoré sa mohlo dotknúť až 600 ľudí. „Mzdové prostriedky sú na hrane, o čom svedčí priemerná mzda 820 eur. Nie je možné, aby sme prilákali kvalitných vedeckých pracovníkov. Po škrtaní, o akom sa hovorí, by muselo prísť masívne prepúšťanie, ktoré odhadujeme na 600 ľudí,“ povedal Pastorek vlani v rozhovore pre Pravdu. Upozornil zároveň, že aj kapitálové výdavky na vedu sú nízke a nemožno z nich nakúpiť žiadne prístroje.

Ministerstvo financií návrh na budúcoročné škrty pre SAV odôvodňuje rovnako ako vlani – šetriť sa má na základe prebiehajúcej reformy verejnej správy ESO. „Pokles výdavkov je spôsobený navrhovanými úspornými opatreniami v nadväznosti na vládou prijatý program ESO,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor rezortu financií.

V rámci reformy verejnej správy rezorty vnútra i financií tlačia na zlučovanie a znižovanie počtu organizácií SAV. V súčasnosti funguje v SAV približne 60 rozpočtových a príspevkových organizácií. Najskôr sa má však zmeniť ich postavenie z hľadiska hospodárenia a ústavy sa majú transformovať na verejno-výskumné inštitúcie, čo by im umožnilo väčšiu možnosť spolupráce s firmami. Prípravu nového zákona o verejných výskumných inštitúciách chcel rezort školstva stihnúť tak, aby bol účinný od januára 2015.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #prepúšťanie #šetrenie #ministerstvo financií #Slovenská akadémia vied