Mičovský navrhol zrušiť Mečiarove amnestie

Zrušenie Mečiarových amnestií navrhol v pozmeňujúcom návrhu k novele ústavy poslanec za OĽaNO Ján Mičovský.

04.06.2014 13:00
NR SR, parlament Foto:
Rozprava k novele ústavy pokračuje aj v stredu.
debata (4)

Opozičný poslanec navrhuje zrušiť všetky amnestie udelené vtedajším premiérom s niektorými prezidentskými právomocami Vladimírom Mečiarom, vďaka ktorým sa nezačalo alebo zastavilo trestné stíhanie za činy spáchané v súvislosti so zavlečením prezidentovho syna Michala Kováča do cudziny.

„Pri týchto trestných činoch existuje podozrenie, že sa na nich podieľali štátne orgány,“ povedal v rozprave Mičovský. Zastavením vyšetrovania týchto trestných činov podľa neho vznikol stav, ktorý výrazne znižuje dôveru v spravodlivosť štátu. Mičovský rovnako pripomenul, že o zrušenie amnestií sa v minulosti opakovane snažilo aj KDH, pričom kresťanskí demokrati argumentovali nemorálnosťou udelených amnestií a porušením morálnych princípov zo strany autora amnestií. Mičovský spojil zrušenie amnestií s novelou ústavy o zmenách v justícii a ochrane manželstva preto, lebo aj novela ústavy odkazuje na morálne princípy a má za cieľ zvýšiť dôveryhodnosť súdnictva.

Poslanec za KDH Martin Fronc považuje Mičovského pozmeňujúci návrh za podpásovku, zrušenie amnestií so zmenami v justícii a ochranou manželstva nijako nesúvisí. Previerky sudcovskej spôsobilosti Fronc označil za prirodzené, podľa exministra školstva aj v armáde je bežné preverovanie fyzickej a psychickej spôsobilosti.

Rozprava k ústave pokračuje tretí deň

Rozprava k novele ústavy, ktorú do parlamentu predložili Smer a KDH, pokračuje. Poslanci sa ňou budú zaoberať už tretí deň, ústne je do rozpravy prihlásených ešte desať poslancov. Dá sa predpokladať, že o právnej norme budú zákonodarcovia hlasovať najskôr o 17:00.

Predseda Najvyššieho súdu SR nebude automaticky členom Súdnej rady SR. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu podpredsedu parlamentu Jána Figeľa (KDH) a predsedu národnej rady Pavla Pašku (Smer, ktorý Figeľ predstavil v utorok podvečer.

Prezident bude naďalej menovať troch členov súdnej rady, aj keď Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Troch členov súdnej rady bude menovať parlament a troch vláda. Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Ešte pred druhým čítaním Smer-SD navrhoval, aby sudcovia volili osem členov rady a predseda najvyššieho súdu sa stal členom súdnej rady automaticky.

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, ktoré dávajú záruku, že funkciu sudcu bude vykonávať riadne, bude rozhodovať Súdna rada SR. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti rozhodne disciplinárny senát. O sťažnosti proti uzneseniu súdnej rady o sudcovskej spôsobilosti bude rozhodovať ústavný súd. Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného ú­radu.

Poslanec za SaS Martin Poliačik chce v pozmeňujúcom návrhu do ústavy dostať aj definíciu registrovaného partnerstva. Podľa neho jeho návrh nič nezavádza, len vytvára priestor pre dodržiavanie ľudských práv. Poliačik totiž opakovane upozorňoval na to, že ústavná definícia manželstva vytvára priestor na diskrimináciu iných partnerstiev. Inštitút registrovaných manželstiev Poliačik nechápe iba ako právny nástroj pre zlepšenie spolužitia párov rovnakého pohlavia, ale aj pre páry, ktoré žijú nezosobášene buď preto, že sobáš nechcú, alebo ho nemôžu uzavrieť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novela ústavy #Ján Mičovský #Mečiarove amnestie