Do Normandie pôjdu aj dvaja slovenskí vojnoví veteráni

Na medzinárodnú spomienkovú ceremóniu k 70. výročiu vylodenia spojencov v Normandii pricestujú zo Slovenska aj dva vojnoví veteráni.

05.06.2014 15:04
normandia, 2. svetová vojna, spojenecká armáda,... Foto: ,
Vylodenie spojeneckých vojakov na pláži Omaha v Normandii.
debata (1)

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková, na slávnostnej ceremónii sa v piatok 6. júna v delegácii prezidenta SR Ivana Gašparoviča zúčastní aj minister obrany SR Martin Glváč a do Francúzska pôjdu aj dvaja vojnoví veteráni Ondrej Bubniak (22.11. 1924, Dúbrava) a Štefan Miklánek (21.2. 1922, Dolné Srnie).

Ondrej Bubniak žil s rodičmi vo Francúzsku, kde sa vysťahovali za prácou. Na začiatku vojny a aj počas nej ešte študoval na gymnáziu a už vtedy sa zapájal do odbojovej činnosti proti okupantom. V životopise doslova uviedol: „Možnosť bojovať proti nemeckým vojskám so zbraňou v ruke sa mi dostala 8. júna 1944, hoci som sa hlásil na začiatku toho istého roku, keď nebolo ešte dosť zbraní.“ Zapojil sa do odboja v radoch partizánov – maquistov, bol dobrovoľníkom v partizánskej skupine v rámci Organizácie ozbrojeného odboja (ORA). Neskôr bol zaradený aj do paradesantného práporu Francúzskych vojenských síl vnútorného odboja (FFI). Zúčastnil sa na oslobodzovaní kraja Limousin, mesta Limoges a aj St. Nazaire na Atlantickom pobreží. V zoznamoch príslušníkov jednotiek bol ako dobrovoľník podľa dostupných dokumentov od 8. júna 1944 do 15. júna 1945. Ondrej Bubniak sa s rodinou vrátil do Československa v roku 1946.

Veterán druhej svetovej vojny Štefan Miklánek po zániku Československa (15. marca 1939) prekročil hranice republiky začiatkom novembra 1939 neďaleko Nitry. Po prekročení hraníc ho v Maďarsku zatkli a väznili až do 31. decembra 1939, keď ho vyhostili do Rumunska. Prihlášku do československej armády v zahraničí si Štefan Miklánek podal pri prvej príležitosti 15. januára 1940 na konzuláte Francúzska v Cluji v Rumunsku. Napokon sa 30. marca 1940 do československej armády dostal a premiestnili ho ako vojaka do francúzskeho Agde. Po kapitulácii francúzskej armády Miklánka na lodi transportovali do Anglicka a 7. júla 1940 vylodili v Liverpoole ako príslušníka zreorganizovanej čsl. armády vo Veľkej Británii. S československými vojenskými jednotkami sa zúčastnil na všetkých bojových akciách až do skončenia 2. svetovej vojny.

Vylodenie v Normandii 6. júna 1944 je kľúčovým dátumom v histórii 2. svetovej vojny. Samotné vylodenie a následné boje o Normandiu si vyžiadali mimoriadne obete na životoch. Cieľom spomienkovej slávnosti je vzdať česť spojencom padlým vo Francúzsku a žijúcim vojnovým veteránom, z ktorých sa tento rok malá skupina zúčastní i na oficiálnom obede hláv štátov a vlád.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #druhá svetová vojna #Normandia #veteráni