Pribudne invalidov, odhadujú lekári

Ako dlho môže človek aktívne pracovať? Dokáže napríklad 65-ročný podať rovnaký výkon ako jeho mladší kolega? Vekovú hranicu, kedy už treba skončiť s prácou, lekári nevedia jednotne stanoviť pre všetkých.

11.06.2014 15:00
debata (10)

Závisí od profesie, stavu zdravia vrátane toho psychického. Murári, tesári či drevorubači podľa skúseností zdravotníkov nedokážu naplno pracovať už ani pred dôchodkom.

Lekár internista Juraj Mistrík si myslí, že väčšina ľudí pri dnešnom tempe práce nie je schopná plne vykonávať prácu nad 65 rokov. „Vidím to na pacientoch, ktorí chodia do ambulancie. Už 55-roční muži, ktorí pracujú vo fabrike, sú zúfalí, trápi ich vysoký krvný tlak, ťažkosti s pohybovým aparátom, deformovaná chrbtica,“ poukázal Mistrík a dodal, že sú aj takí, ktorí môžu pracovať aj dlhšie. „Dôležité bude, ako sa štát postará o tých, ktorí nemôžu pracovať, či im dá invalidné dôchodky, alebo nie,“ dodal k téme predlžovaniu veku odchodu do penzie internista.

Ak má niekto fyzicky náročnú prácu a ešte aj v sťažených klimatických podmienkach, po šesťdesiatke v nej dlho nevydrží. „Napríklad murár, tesár, baník – pri takýchto povolaniach sa veľmi ťažko dá predstaviť, že budú ešte v 65 rokoch plnohodnotne vykonávať pracovnú činnosť,“ hovorí primár Špecializovanej geriatrickej nemocnice v Bratislave Peter Mikuš. Tí, ktorí pracujú v administratíve, môžu byť aktívni podľa neho aj po sedemdesiatke. „Je to veľmi individuálne, zovšeobecňovať sa to nedá,“ podotkol Mikuš.

Ako dlho môže človek pracovať, je podľa psychológa Roberta Máthého individuálne. „Sú ľudia, ktorí si nevedia predstaviť, že išli by do dôchodku, a sú takí, ktorí ledva čakajú, kedy môžu po tejto pracovnej stránke vypnúť a užívať si penziu,“ uviedol Máthé. Pre túto skupinu ľudí podľa neho posunutie odchodu do dôchodku do vyššej vekovej hranice nebude dobré.

Ekonomika ide podľa Mikuša tým smerom, že vek odchodu do penzie sa bude posúvať tak ako v iných západných krajinách. Myslí si, že ľudia s poškodeným zdravím budú viac ako doteraz odchádzať do predčasných alebo prechodne do invalidných dôchodkov. Takto sa to rieši aj v zahraničí. „Napríklad v Rakúsku je vek odchodu do dôchodku v 65 rokoch, ale 80 percent ľudí ide do penzie skôr,“ povedal primár geriatrickej nemocnice. Tomuto trendu sa podľa neho nevyhne ani Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #dôchodkový systém