Smer zrejme vymení niektorých ľudí

Premiér a šéf Smeru Robert Fico navrhol zvolať mimoriadny snem strany na koniec júna. Na programe rokovania majú byť úlohy vlády do parlamentných volieb a podľa našich zistení sa má hovoriť aj o personálnych zmenách na niektorých postoch podpredsedov Smeru, neskôr nie sú vylúčené ani zmeny vo vláde.

11.06.2014 14:20 , aktualizované: 12.06.2014 08:00
Robert Fico Foto: ,
Predseda Smeru Robert Fico ohlásil, že strana bude mať koncom júna mimoriadny snem.
debata (54)

O zvolaní mimoriadneho snemu sa v zákulisí hovorilo už dlhšie. Neočakáva sa však, že by líder strany Fico otvoril pred delegátmi otázku vlastnej politickej budúcnosti, o čom sa začalo hovoriť po prezidentských voľbách.

Už na budúci týždeň sa stretne predsedníctvo a prerokuje konkrétne rozhodnutia, ktoré bude mimoriadny snem riešiť. Podľa Fica prioritou stretnutia delegátov strany bude, ako odpovedať na konsolidáciu verejných financií a ako by mali ľudia profitovať z konsolidácie. „Budeme hovoriť aj o činnosti strany. Chceme veci urobiť tak, aby sme nemuseli riešiť mnohé pracovné veci v decembri, keď bude štandardný snem,“ vyhlásil v stredu Fico.

Neodpovedal však priamo na otázku, či možno očakávať na sneme aj rozhodovanie o personálnych otázkach. V prostredí strany sa špekuluje o výmene niektorých podpredsedov či okresných a krajských šéfov. V hre majú byť mená Mareka Maďariča, Dušana Čaploviča a Vladimíra Maňku. Ten neuspel v regionálnych voľbách, keď kandidoval na post banskobystrického župana. Rovnako nie je vylúčené, že zmeny by sa mohli dotknúť aj miesta krajskej straníckej šéfky Jany Laššákovej. Tá je zároveň aj predsedníčkou poslaneckého klubu Smeru v parlamente.

Na budúci týždeň na rokovaní predsedníctva Smeru sa funkcie podpredsedu strany vzdá Marek Maďarič. Ten svoje rozhodnutie avizoval krátko po prezidentských voľbách, v ktorých Robert Fico prehral s Andrejom Kiskom. Maďarič bol šéfom volebného štábu Fica. Generálny manažér Smeru Ján Richter však tesne po oznámení Maďariča uviedol, že by sa mohol opätovne uchádzať o miesto vo vedení strany, ak bude mať záujem.

Dlhodobo sa v politickom zákulisí hovorí aj o zmenách vo vláde. Tie by sa však podľa našich informácií nemali riešiť na sneme. Sú vecou premiéra, či a kedy sa k nim odhodlá. V neistej zóne prežitia by mohli byť minister hospodárstva Tomáš Malatinský, šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič. Otázka je, či nedôjde k presunu doterajšieho ministra Jána Richtera do centrály Smeru tak, žeby sa venoval iba funkcii generálneho manažéra.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem