Lavrov vyzval na otvorenie evakuačných koridorov do Ruska

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov hovoril v piatok so svojím ukrajinským náprotivkom Andrijom Deščycjom o riešení náročnej humanitárnej situácie, do ktorej sa v dôsledku bojových operácií ukrajinskej armády proti povstalcom dostali obyvatelia východnej Ukrajiny.

13.06.2014 20:12
Rusko, Sergej Lavrov Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (23)

Šéf ruskej diplomacie podľa agentúry ITAR-TASS vyzval na otvorenie humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov. Smerovať by podľa Lavrova mali z Ukrajiny do Ruska. O vytvorení evakuačných koridorov hovoril nedávno nový ukrajinský prezident Petro Porošenko, žiadne trasy ale zatiaľ pre odchod civilistov z bojových zón vytvorené neboli. Ukrajinská vláda zjavne počíta s tým, že po zabezpečených komunikáciách by sa malo civilné obyvateľstvo presunúť do ukrajinského vnútrozemia.

Lavrov podľa ruskej agentúry „zdôraznil význam poskytnutia humanitárnej pomoci obyvateľom juhovýchodnej Ukrajiny a vytvorenie vhodných podmienok pre bezpečný odchod utečencov z tohto regiónu na území Ruskej federácie“. Zdôraznil, že osobitná starostlivosť by mala byť venovaná najmä deťom žijúcim v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ruský minister využil rozhovor s Deščycjom na zopakovanie „zásadového“ ruského stanoviska, ktorého podstatou je požiadavka zastavenie ukrajinské silové operácie proti východoukrajinským separatistom.

Proruskí radikáli v minulých dňoch vyviezli z bojových zón niekoľko autobusov s deťmi, ktoré zamierili do rekreačných stredísk v ruskej Rostovskej oblasti. Ukrajina proti tomuto kroku oficiálne protestovala a obvinila Moskvu z porušovania dvojstranných zmlúv o pohraničnom sty­ku.

V piatok ruské úrady oznámili, že ukrajinské deti sa vracajú z Rostova na Done domov. V rozpore s medzinárodnými zmluvami údajne do Ruska odvezené neboli. Išlo vraj o siroty, ktoré sprevádzali ich pestúni.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #Andrij Deščycja