Kaník by umožnil páleniciam páliť aj obilniny

Na Slovensku sa oficiálne v pestovateľských páleniciach nesmie páliť ražná pálenka (rožovka), ale len ovocie. Zmeniť to chce poslanec NR SR za SDKÚ Ľudovít Kaník.

14.06.2014 12:27
ludovit kanik Foto: ,
Ľudovít Kaník.
debata (23)

Do parlamentu predložil návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. „Podľa súčasného zákona je možné v páleniciach na dedinách páliť alkohol len z ovocia. Novela by rozšírila túto možnosť aj o obilniny. Mojim cieľom je aby sa mohla páliť ražná (rožovka), pretože na Podpoľaní je to tradičný alkohol,“ povedal Kaník.

Zároveň upozornil, že pálenice fungujú len cez sezónu, kým je ovocie. „Týmto by sa rozšírila možnosť na ich celoročnú prevádzku, čo by malo vplyv na zamestnanosť a na príjmy štátu, pretože ľudia by nepálili na čierno, ale v páleniciach,“ do­dal.

Kaník s návrhom do parlamentu prichádza druhýkrát. Na jeseň svoj návrh stiahol. „Vtedy som návrh stiahol, lebo poslanci Smer-SD povedali, že sa im to páči, že je to dobrý nápad, len to mám odkonzultovať s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom,“ povedal s tým, že s Jahnátkom hovoril. Ten mu vraj povedal, že pokiaľ nenájdu rozpor s európskou legislatívou, tak by nemal byť problém so schválením.

„Dúfam, že to tak bude. Je to nepolitický návrh, racionálna zmena, ktorá umožní rozšíriť dedinským páleniciam sortiment. Celoročná prevádzka páleníc bude mať pozitívny dopad na zamestnanosť,“ uviedol. Kaník odporúča, aby si ľudia vyskúšali v obchode kúpiť ražovicu, nezoženú ju. „Po prijatí novely by sa mohol tento stredoslovenský nápoj stať predmetom ponuky obchodov,“ dodal.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Kaník #pálenica