Kiska nemá právomoc nemenovať zvolených ústavných sudcov, tvrdia experti

Prezident Andrej Kiska sa v stredu vyjadrí k tomu, či vymenuje troch zo šiestich parlamentom zvolených kandidátov na ústavných sudcov. Táto právomoc mu vyplýva z ústavy.

17.06.2014 13:08
debata (174)

Borec požiadal o stanovisko Benátsku komisiu

Minister spravodlivosti Tomáš Borec v súvislosti s menovaním ústavných sudcov, ktorí majú na Ústavnom súde nahradiť Jána Lubyho, Juraja Horvátha a Jána Auxta (funkčné obdobie im končí 4. júla), požiadal ešte v máji Benátsku komisiu (Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva) o stanovisko k procesu vymenovania sudcov Ústavného súdu. Na otázku Boreca, aké je stanovisko ústavných expertov z 18 štátov Rady Európy k ich menovaniu či odmietnutiu, na základe návrhu štyroch spravodajcov uviedla, že novozvolený prezident nemá podľa Ústavy SR právomoc odmietnuť všetkých šiestich navrhnutých kandidátov a požiadať Národnú radu SR o predloženie nového zoznamu. Stanoviská Benátskej komisie nie sú právne záväzné, ale majú odporúčací charakter.

Parlament v máji za kandidátov na ústavných sudcov zvolil sudkyňu Najvyššieho súdu Janu Baricovú, krajského sudcu Jána Bernáta, notára Miroslava Ďuriša, predsedníčku Okresného súdu Bratislava I Evu Fulcovú, predsedu Krajského súdu v Košiciach Imricha Volkaia a šéfa senátu Krajského súdu v Košiciach Juraja Sopoligu. Kiska má teraz z týchto šiestich kandidátov vybrať troch a vymenovať ich za ústavných sudcov na nasledujúcich 12 rokov.

Kresák: Prezident si môže vyžiadať nových kandidátov

V politickom zákulisí sa hovorí o tom, že by prezidentovi nemuseli vyhovovať navrhnutí kandidáti, ktorých zvolil Smer, a vyžiadal by si od parlamentu nových kandidátov. Ústavný právnik Peter Kresák si myslí, že ak prezident použije výklad Ústavného súdu, ktorý dal v súvislosti s generálnym prokurátorom, tak si to vie predstaviť. „Ak bude mať prezident dôvody, tak áno,“ uviedol Kresák. Nevylúčil tiež, že prezident môže vymenovať len jedného či dvoch ústavných sudcov, nie však všetkých troch.

Ústavný súd stanovisko expertov už zverejnil

Borec požiadal komisiu tiež o vyjadrenie, či môže prezident odvolať z funkcie predsedu Ústavného súdu alebo podpredsedu Ústavného súdu a vymenovať nových. Experti spravodajcovia Benátskej komisie Richard Clayton (Veľká Británia), Michael Frend (Malta), Christop Grabenwarter (Rakúsko) a Ben Vermeulen (Holandsko) rozhodli, že prezident nemôže bez objektívnych dôvodov odvolať z funkcie ani predsedu ani podpredsedu Ústavného súdu.

Stanovisko k otázkam ministra spravodlivosti schválila Benátska komisia 13. júna a dnes ju na svojej webovej stránke zverejnil Ústavný súd.

Kiska zatiaľ neprezradil, či menuje nových ústávných sudcov ani mená nových ľudí v Súdnej rade. Povedal len, že už s niektorými kandidátmi rokoval. Viac by mohlo byť známe v stredu, keď sa nový prezident plánuje vyjadriť k niektorým svojim predstavám o justícii vrátane vymenovania troch sudcov Ústavného súdu.

Kiska chystá zmeny aj v Súdnej rade

Hlava štátu už pred zložením sľubu avizovala, že vymení troch členov Súdnej rady, ktorých tam vymenoval jeho predchodca Ivan Gašparovič v októbri 2012. Potvrdili to aj z Kiskovho tímu: „Čo sa týka Súdnej rady, tak ako avizoval, prezident vymenuje nových členov.“ Z rady by tak po Kiskovom nástupe mali byť údajne odvolaní sudkyňa Gabriela Šimonová, prorektorka Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Mária Bujňáková. Bývalý podpredseda Ústavného súdu a poradca premiéra Roberta Fica Eduard Bárány sa vzdal členstva v Súdnej rade v pondelok sám. (Čítajte v článku Barány sa vzdal členstva v Súdnej rade.)

Benátska komisia (Európska komisia pre demokraciu prostredníctvom práva) je zložená z odborníkov na ústavné a medzinárodné právo, sudcov najvyšších a ústavných súdov a členov národných parlamentov. Venuje sa podpore európskeho právneho dedičstva a v súčasnosti je považovaná za medzinárodnú nezávislú skupinu právnych expertov. Komisia bola obzvlášť aktívna v štátoch bývalého východného bloku, napomáhajúc im pri príprave nových ústav a zákonov o ústavných súdoch, volebných kódexoch, práv menšín a právneho rámca týkajúceho sa demokratických inštitúcií.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Andrej Kiska #ústavní sudcovia