Slovensko zatiaľ neumožní predaj potratových tabletiek

Slovensko zatiaľ neumožní lekárom predpisovať tabletky na prerušenie tehotenstva, hoci ich výrobcovia získali potrebnú registráciu pred viac ako rokom. Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že zmenu príslušnej vyhlášky nepripravuje.

18.06.2014 12:51
debata (5)

„Slovenské právo nepozná možnosť chemického ukončenia tehotenstva. Ministerstvo zdravotníctva zmeny v tejto oblasti neplánuje,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Šoltésová.

Dva lieky na prerušenie tehotenstva boli registrované už na konci roka 2012. Ich predaju ale bráni existujúca vyhláška, ktorá umelé prerušenie tehotenstva s využitím liekov neupravuje. Lekári tak tieto tabletky predpisovať nemôžu.

Téma interrupcií patrí na Slovensku k citlivým témam. Už samotná registrácia potratových piluliek vyvolala kritiku predstaviteľov cirkvi a kresťanských organizácií, ktoré tradične vystupujú proti potratom. Do debaty o interrupciách sa zapojili aj politici.

Interrupciami sa v minulosti zaoberal aj ústavný súd. Sudcovia v roku 2007 rozhodli, že na žiadosť ženy naďalej bude možná interrupcia do 12. týždňa tehotenstva. Nevyhovel tak podnetu poslancov konzervatívnych kresťanských demokratov. Tí tvrdili, že interrupcie sú v rozpore s ústavou, ktorá zaručuje právo na život už pred narodením.

Počet potratov na Slovensku dlhodobo klesá. V roku 2000 lekári vykonali takmer 16 600 interrupcií, vlani to bolo 7999 prípadov. V minulom roku sa narodilo približne 54 800 detí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #potratová tabletka