V sobotu sa začína leto, bez vysokých teplôt

Aj keď v sobotu máme prvý letný deň, nebude patriť k tým najteplejším. Nástup leta u nás ovplyvnil piatkový prechod studeného frontu. Počasie je podľa klimatológa aj napriek ochladeniu primerané tomuto ročnému obdobiu, problémom je však málo zrážok.

20.06.2014 16:51
slnko, leto, teplo, prechádzka, relax, príroda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Prehánky sa cez víkend vyskytnú len miestami na severe a východe krajiny, inde len ojedinele. Už od pondelka by sa už malo trochu otepliť. „Teplota vzduchu v priebehu budúceho týždňa by sa mohla dostať zase k úrovni, ktorá by sa blížila k 30 stupňom Celzia, ale určite to nebudú zatiaľ také horúčavy, aké tu boli v prvej dekáde júna alebo na rozhraní medzi prvou a druhou júnovou dekádou,“ hovorí klimatológ Pavol Faško.

Astronomické leto v sobotu nastane o 12.51 hodine. Slnko sa dostane najďalej na sever od rovníka. „Slnko dosiahne ten najvyšší bod svojej dráhy na krivke, na ktorej zdanlivo obieha oblohou, na ekliptike. Na obratníku Raka, čiže na 23 stupni a 27 minútach severnej šírky nastane deň, keď Slnko bude prechádzať napoludnie zenitom, bude v nadhlavníku,“ uviedol Miroslav Znášik z Krajskej hvezdárne v Žiline. Deň bude najdlhší, naopak noc najkratšia. „Na severnej polárnej kružnici noc ani nenastane. Slnko sa len na severe dotkne obzoru a znova začne stúpať. Čiže na 66 stupni severnej zemepisnej šírky nastane polárny deň a 24 hodín tam bude Slnko nad obzorom,“ doplnil Znášik. Na južnej pologuli nastáva ročné obdobie inverzné ku severnej pologuli, začína sa tam zima.

Tento víkend sa na mnohých miestach rozhoria svätojánske ohne, ktorých tradícia sa spája práve s letným slnovratom. Severné civilizácie uctievali Slnko a naši predkovia veľkú pozornosť venovali jeho symbolu – ohňu. Z minulosti sa až do dnes zachovala najmä tradícia pálenia svätojánskych vatier. „Jánske zvyky boli na Kysuciach odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána. Bol to jeden z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval ešte dodnes. Oheň mal po celý rok chrániť ľud pred nadprirodzenými bytosťami – vílami, vodníkmi, duchmi a bosorkami,“ priblížila zvyky Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.

Astronomické leto sa skončí jesennou rovnodennosťou 23. septembra o 4.29 hodine.

Počasie cez víkend:

  • Sobota 21. júna – prevažne polooblačno, na severe a východe prechodne až oblačno, miestami prehánky, inde len ojedinele. Najvyššia denná teplota 19 až 24, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 14 až 19 stupňov.
  • Nedeľa 22. júna – polooblačno, na severe a východe až oblačno a miestami prehánky. Nočná teplota 10 až 5, denná 20 až 25, na severe miestami okolo 17 stupňov.

(SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #teplo