Poplatky na klinikách sa asi zmenia na dary

Ročný poplatok už nebude vstupenkou do niektorých súkromných kliník. Podľa zámeru ministerstva súkromníci budú musieť ošetriť aj takého pacienta, ktorý im takéto "členské" nezaplatí. Pýtať peniaze budú môcť iba za nadštandard.

23.06.2014 20:00 , aktualizované: 24.06.2014 07:00
lekár, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo, že stanoví nový zoznam poplatkov, ktoré budú lekári v ambulanciách vyberať. Predstaviť ho chce na jeseň. Zmeny sa dotknú aj súkromných zariadení, ktoré ošetria pacienta iba vtedy, ak má zaplatený ročný poplatok. „Ročné poplatky by pacienti nemali platiť a lekár nemôže podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti úhradou takejto platby pacientovi,“ povedala generálna riaditeľka sekcie legislatívno-právnej ministerstva zdravotníctva Kristína Nedielková. Ak však pôjde podľa nej o peniaze, ktoré sa vyberajú na základe darcovských zmlúv, ministerstvo nemôže zakázať pacientom, aby takúto platbu lekárovi uhradili.

Lekári a súkromné kliniky budú môcť pýtať peniaze za nadštandardné služby. „Lekári môžu inkasovať iba za služby, ktoré nesúvisia s vyšetrením danej choroby. Môžu však od pacienta dobrovoľne žiadať uhradiť poplatok za nejaký nadštandard,“ dodala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Súkromné zariadenia tvrdia, že pacienti u nich platia dobrovoľne a iba za služby, ktoré sú navyše. Preto si myslia, že zámer ministerstva na nich nebude mať dosah. Na otázku, čo urobia, ak pacient odmietne ich luxusné služby a bude sa dožadovať aj tak vyšetrenia, odpovedať ešte nevedeli.

Za nadštandard dnes kliniky považujú vyšetrenia, ktoré si pacient vyžiada sám, ďalej okamžitý prístup k lekárovi, prípadne návšteva ambulancie vo večerných hodinách, ale aj moderné vybavenie ambulancie.

V súkromnej poliklinike ProCare, ktorá má ambulancie napríklad v Bratislave, Nitre či v Košiciach si pacienti vyberajú z troch programov a podľa toho zaplatia aj ročný poplatok. Najnižší je 219 eur, najvyšší 499 eur. V týchto sumách majú pacienti zabezpečené vyšetrenie, objednávanie cez infolinku, preventívnu prehliadku či doplnkovú starostlivosť. Drahšie programy ponúkajú aj poistenie, osobnú recepčnú či benefitové balíky, napríklad poradňu zdravej výživy a podobne.

Generálny riaditeľ ProCare Viktor Földes uvádza, že takzvané nadštandardné služby, ktoré už dnes poskytujú viaceré zdravotnícke zariadenia, nie sú zdravotnou starostlivosťou ani službami, ktoré s ňou súvisia. Poskytujú ich na základe dopytu klientov.

„Naša spoločnosť poskytuje svojim pacientom klientom celý rad nadštandardných služieb, ktoré sú spoplatnené. Aj preto sa domnievame, že by nový návrh právnej úpravy nemal zásadným spôsobom ovplyvňovať fungovanie našej spoločnosti,“ povedal Földes. Zároveň dodal, že sa potrebujú s novým návrhom ministerstva zdravotníctva podrobne oboznámiť.

Zrušiť by sa mal aj poplatok jedno euro za vstup do ambulancií, ktoré pacienti platia v Nemocnici v Malackách. Zuzana Kovaľová, manažérka marketingu a komunikácie spoločnosti Mediex Group, ktorá je prevádzkovateľom nemocnice, reagovala, že zrušením tohto poplatku by nemocnica prišla približne o jedno percento príjmov. To, či platba zostane, bude vedenie nemocnice podľa nej riešiť až keď rezort zdravotníctva zverejní detaily návrhu.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay si myslí, že ministerská úprava poplatkov nič nevyrieši. „Treba pochváliť ministerstvo zdravotníctva, že sa rozhodlo upraviť tieto živelné platby, ktoré sú veľký problém, ale lekári, ktorí prídu o nejaký príjem, za ktorý nedostanú nijakú náhradu, vymyslia iný spôsob, ako si ho kompenzovať,“ myslí si Szalay. Riešenie vidí v jednotnej platbe, napríklad pri vstupe do ambulancie. V minulosti takými poplatkami boli takzvané Zajacove dvadsaťkorunáčky.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #lekári #pacienti #súkromné ambulancie