Barroso chce pred odchodom uzavrieť dohody s členmi EÚ

Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso na tlačovej konferencii s premiérmi Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska povedal, že ambíciou EK je uzavrieť partnerské dohody s členskými krajinami EÚ ešte do nástupu novej komisie.

24.06.2014 20:02
Robert Fico, V4 Foto: ,
Aj slovenský premiér Robert Fico mal prejav na summite predsedov vlády skupiny V4 v Budapešti.
debata (4)

Premiéri V4 sa spolu s Barrosom popoludní zúčastnili v Budapešti medzinárodnej konferencie venovanej krajinám V4, ktorú organizovala Maďarská akadémia vied.

Šéf EK Barroso poznamenal, že v krajinách V4 sa európske peniaze podieľajú na celkových investíciách viac ako polovicou. Podľa Barrosa sa EÚ pomaly dostáva z ekonomickej recesie, musí ale naďalej presadzovať opatrenia na posilnenie hospodárskeho rastu. „Je potrebné, aby rast pocítili občania v každodennom živote, aby sa kvalita ich života zlepšila,“ povedal Barroso. Za jednu z priorít označil vzdelávanie a znižovanie nezamestnanosti mladých ľudí.

Hostiteľ stretnutia premiérov, predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, na tlačovej konferencii vyzdvihol spoluprácu štátov V4 ohľadom zaistenia energetickej bezpečnosti. V tejto súvislosti pripomenul nedávne prepojenie plynovodov medzi Maďarskom a Slovenskom. „Budeme môcť získať aj plyn, ktorý nebude pochádzať z Ruska,“ povedal Orbán.

Potreba niektorých krajín EÚ zabezpečiť dodávky zemného plynu z viacerých zdrojov stúpla kvôli možnému zhoršeniu situácie okolo tranzitu suroviny z Ruska cez Ukrajinu ďalej do západnej Európy.

Stretnutie premiérov stredoeurópskych krajín zvolal Orbán pri príležitosti ukončenia maďarského predsedníctva vo V4. Predsedníctvom v tomto regionálnom zoskupení štátov od júla prevezme Slovensko.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #José Manuel Barroso