Cirkevný analytik: Bezák má po stretnutí s pápežom svetielko nádeje

Cirkevný analytik Imrich Gazda nevidí v stretnutí odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka s pápežom Františkom jeho rehabilitáciu.

26.06.2014 17:24
Róbert Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Trnavy Róbert Bezák.
debata (9)

Ako povedal Gazda, rovnako sa Bezák stretol aj s pápežom Benediktom XVI. krátko po skončení apoštolskej vizitácie v Trnavskej arcidiecéze a pár mesiacov na to bol odvolaný. „Určite je však pre Bezáka toto stretnutie svetielkom nádeje,“ vyhlásil.

Podľa Františka Mikloška, ktorý v júni 2012 ako prvý avizoval odvolanie Bezáka, je jeho stredajšie stretnutie so Svätým Otcom nádejným gestom. „Je to nádej na ďalšie riešenie situácie Bezáka,“ povedal Mikloško.

Odvolaný trnavský arcibiskup sa v stredu po generálnej audiencii vo Vatikáne stretol so Svätým Otcom Františkom. Bezák však nedostal u pápeža osobnú audienciu, o ktorú žiadal. Bezák sa stretol s pápežom Františkom ako jeden z približne tridsiatich biskupov. Bezák sa podľa informácií SITA dostal na audienciu so skupinou rehole redemptoristov, ktorej je členom.

Bezák počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list. Každý z biskupov, ktorí sú na generálnej audiencii, má po nej možnosť nakrátko hovoriť so Svätým Otcom. Je to prirodzený spôsob, ako sa biskup dostane k pápežovi. Medzi skupinou biskupov bol aj košický arcibiskup Bernard Bober.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Bezák