Nové drogy sú krok pred zákonom

Na Slovensku sa za posledné roky rozšírilo užívanie nových drog, kupujú ich najmä mladí ľudia cez internet. Svojimi účinkami síce napodobňujú nelegálne drogy, odborníci však nevedia odhadnúť ich vplyv na zdravie. Európska agentúra pre drogy vlani zaznamenala 81 úplne nových látok, na Slovensku ich bolo 12. Polícia pritom nemá veľa možností, ako bojovať s dílermi. Nové psychotropné látky totiž nie sú na zozname zakázaných látok, a preto nemôže priekupníkov ani trestať.

27.06.2014 13:00
debata (1)

Drogová scéna podľa Eleonóry Kary z oddelenia protidrogrovej stratégie a prevencie drog ministerstva zdravotníctva prechádza mnohými zmenami. „Zatiaľ čo užívanie klasických drog stagnuje alebo zaznamenáva len mierny nárast, novodobým fenoménom sa stávajú nové psychoaktívne látky, nazývané tiež dizajnerské drogy alebo smart drugs,“ uviedla Kara. Rizikovú skupinu tvoria mladí ľudia od 15 do 24 rokov.

Najčastejšie ide o syntetické drogy. Patria sem fenetylamíny (stimulanty), tryptamíny (pôsobia ako psychoaktívne halucinogény), katinóny (stimulanty imitujúce účinky kokaínu) alebo piperazíny (stimulanty imitujúce účinky extázy), rovnako aj nespočetná skupina syntetických kanabinoidov navodzujúcich účinky marihuany. Medzi nové psychotropné látky patria aj látky rastlinného pôvodu, napríklad produkty zo šalvie či z durmanu.

Riaditeľ Národnej protidrogovej jednotky Marian Geleta upozorňuje, že polícia nemá veľa možností, ako likvidovať nové drogy z čierneho trhu. Na Slovensku im pritom patrí po marihuane a metamfetamíne tretie miesto. „Ide o veľmi dynamický vývoj, obchodníci s drogami sú vynaliezaví, menia štruktúry legálnych drog, účinky zostávajú podobné, vypadnú však zo zoznamu zakázaných látok a tak nie je možné ich obchodníkov trestne stíhať,“ povedal Geleta. Najviac drog zachytila polícia na juhu Slovenska na hranici s Maďarskom.

Odborníkom trvá niekedy aj mesiace, kým zistia zloženie nových drog. Andrej Bolf z oddelenia chémie a toxikológie Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru tvrdí, že nové látky sú dizajnované na to, aby obchádzali legislatívu. Podľa neho by pomohlo, ak by sa v legislatíve neuvádzala presná štruktúra látky, ale skupina látok. Mal by tiež existovať špeciálny zákon, ktorý by sa zaoberal ich dostupnosťou, to znamená, postihoval by obchodovanie s týmito látkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #díler #zakázané látky