Padali slzy, ale aj cukríky

Jedenásť jednotiek mala na koncoročnom vysvedčení Lea Studená z II. A, ktorá stískala svoju kamarátku Ninu Buranskú, tiež čistú jednotkárku. Na Základnej škole Beethovenova v Nitre sa v piatok rozdávalo viac takých vysvedčení, pri ktorých zaplavila rodičov radosť, niektorých zase menej.

27.06.2014 18:25
vysvedčenie, žiačky, škola Foto: ,
Nina a Lea tento školský rok zvládli na samé jednotky.
debata (2)

Deti už vedia, čo budú robiť počas dvoch voľných mesiacov. Pôjdu k babke, k moru, do knižnice po nové knihy. Druháčka Nina musí ešte týždeň doberať antibiotiká, až potom môže vyraziť von a navštíviť starú mamu, ktorá si zlomila nohu. Na budúci týždeň meteorológovia hlásia aj tak väčšinou mraky, dážď a ochladenie. Túto nedeľu môže byť ešte nad 30 stupňov, ale v utorok bude najviac 24.

Triedna učiteľka druhákov Eva Grenušová sa zas teší na záhradku. Neskôr pomôže dcére, ktorá stavia dom. Nuž ale prvý prázdninový týždeň potrebuje hlavne na to, aby v nej doznelo, čo za školský rok to vlastne s deťmi prežili. Bol to určite rok čítania. „Deti sa zrazu začali viac rozprávať o knihách, začali si ich požičiavať, zriadili sa triedne knižnice. Celá škola sa predbiehala, kto prečíta najviac,“ hovorí s nadšením učiteľka.

Zvíťazil tretiak Jakub Uller. „Zhltol“ 59 kníh a na konci školského roka ho odmenili. Ako inak, knihou – Prešibané dvojčatá. Jeho najobľúbenejšia sa volá Jakub a obrovská broskyňa. K masovému čítaniu tento rok pomohla určite aj návšteva niekoľkých Harry Potterov, Spidermanov, Supermanov či dokonca duba z Ezopovej bájky, všetko postáv z obľúbených kníh, do ktorých sa obliekli deti v rámci 1. ročníka Literárneho karnevalu, ktorý zorganizovala Alena Juhariová, triedna I. B.

Jej žiaci boli ešte deň pred odovzdaním vysvedčení pomaľovaní červenými srdiečkami a skratkami ako 9. B, 9. A či 9. C. Takéto odkazy im na rozlúčku nakreslili na tváre odchádzajúci deviataci. Lúčili sa trúbkami, piskotom, kvetmi a s najobľúbenejšími učiteľmi so slzami. Prvákov obhadzovali cukríkmi a ôsmakov pasovali veľkou varechou za svojich nástupcov.

Pri pohľade na riaditeľa školy Ľubomíra Svitača bolo jasné, že toto je mimoriadne rušný deň. „Pán riaditeľ, nemáte píšťalky?“ dobehla za ním veselá partia. Vzápätí prišla slovenčinárka Tatiana Pechočiaková s úlovkom. „Zobrala som im pirátov, čo mám s nimi robiť?“ Riaditeľ bilancoval uplynulý školský rok z hľadiska žiackych výčinov ako priemerný. Akurát sa záhadným spôsobom „minulo“ asi viac hasiacich prístrojov ako po iné roky. Pri vyšetrovaní každý vypovedal, že sa vypustili samy.

Za výnimočnú udalosť roka riaditeľ označil to, že mesto Nitra ako zriaďovateľ školy konečne odkleplo zateplenie 25-ročnej budovy. Vymení sa strecha, osadia sa nové okná, zreguluje sa kúrenie. V tejto škole bude aj cez prázdniny rušno. „Na energiách by sme mali ušetriť 30 percent, pre nás sú to za rok tisíce eur. Za ušetrené peniaze by sme si mohli zriadiť jednu peknú, slušnú spoločenskú miestnosť, kde by sme organizovali hry a súťaže pre deti či zasadania pedagogickej rady,“ plánuje riaditeľ. Možno by tiež mohli postaviť aj jednu parádnu školskú knižnicu, keď sa tak rozčítali.

Koľko sa rozdalo vysvedčení?

  • 427-tisíc na základných školách
  • 230-tisíc na stredných školách
  • 34-tisíc na špeciálnych školách

    Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #škola #vysvedčenie