Nástrahy leta číhajú najmä na deti

Posilnené lekárske služby, viac sestier na traumatológii ako zvyčajne a plné čakárne poranených detí. Vlaňajšie leto takto ukázalo svoju odvrátenú stránku v nemocniciach v Bratislave a Michalovciach.

29.06.2014 12:00
podhajska, kupalisko, voda, bazén, barát,... Foto: ,
Ilustračné foto
debata

A nielen tam, počet úrazov detí v čase leta stúpa všade, najviac v okolí jazier a rekreačných oblastí. Deti podceňujú pri hrách či športe svoje schopnosti, chybu robia aj rodičia. Rizikové je najmä bicyklovanie a kúpanie.

Ročne na Slovensku zomrie po úraze 120 detí do 14 rokov, čím sa zaraďujeme medzi krajiny s najvyššou úrazovosťou v rámci EÚ. Riziká sú vyššie v lete. Vlani počas prázdnin len v Detskej fakultnej nemocnici v Bratislave prijali vyše 7 500 malých pacientov, čo bolo o 500 viac ako rok predtým. Podľa primára urgentného príjmu bratislavskej detskej nemocnice Marcela Brennera najčastejšími príčinami úrazov u detí boli nepozornosť a zlyhanie ľudského faktora, teda dozoru detí.

Dopravný analytik Jozef Drahovský potvrdzuje, že nehôd, v ktorých sú účastníkmi deti, je v lete viac ako počas školského roka. „Súvisí to s tým, že deti robia aj také aktivity, ktoré cez školský rok nerobia a tiež nie sú vždy pod takým dozorom. Rodičia sú zamestnaní, nemôžu si zobrať dvojmesačné voľno,“ hovorí Drahovský.

Pribúdajú úrazy najmä na bicykli, či kolobežkách. „Dochádza k stretu s motorovými vozidlami, pribúdajú úrazy cyklistov medzi sebou alebo pri páde,“ povedal. Kým počas školského roka do mesiaca dieťa najazdí možno 10 hodín, počas prázdnin je to za mesiac aj dva razy viac. „Ak je počas mesiaca istá nehodovosť, tak počas prázdnin tým, že jazdia viac, je počet úrazov vyšší,“ podotkol.

Najmä na dedinách vídať na ceste deti, ako jazdia na bicykloch bez ochrannej prilby. Tie menšie sú dokonca samy, hoci by mali mať dozor staršej osoby. Počas minuloročných prázdnin zavinili deti na bicykloch 27 dopravných nehôd. Tri deti sa pri nich ťažko zranili. Polícia aj preto radí rodičom, aby deťom nedovolili hrať sa na ceste, aj keď v zdanlivo pokojnej ulici.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel hovorí, že rodičia by sa mali s deťmi porozprávať a upozorniť ich na možné riziká. Dieťa mladšie ako 15 rokov musí mať cyklistickú prilbu, a to bez ohľadu na to, či jazdí na bicykli v obci alebo mimo nej. Za zníženej viditeľnosti treba mať na odeve reflexné prvky. „Dieťa mladšie ako 10 rokov smie na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny jazdiť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov, ktorá je dostatočne spôsobilá, aby na ňu dozerala,“ dodal Ábel.

V snahe predísť letným tragédiám prijímajú opatrenia aj kúpaliská. Na biokúpalisku vo Veľkom Krtíši umiestnili pod móla špeciálne mriežky, ktoré bránia ľuďom vplávať do tohto priestoru. Vlani krátko pred prázdninami sa tu utopil 14-ročný Daniel. Vplával pod mólo, spod ktorého sa už nedostal.

Svedkovia spomínajú, že vtedy boli pri bazéne dvaja plavčíci. Jeden z nich tesne pred tragédiou zachraňoval vo vode iného chlapčeka, druhý bol na veži priamo nad mólom a na miesto, kde k nešťastiu došlo, nevidel. Toto leto budú mať podľa vedúceho kúpaliska Jána Kunštára päť plavčíkov. „Jeden je pri malom bazéne, dvaja sú pri veľkom a ďalší dvaja pri toboganoch,“ konštatuje Kunštár. Kúpalisko prevádzkuje mesto. Jeho hovorkyňa Erika Grega zdôraznila, že samotné ochranné mriežky a plavčíci nemôžu byť zárukou, že k nijakej tragédii nedôjde. „Postarať by sa o to mali aj samotní návštevníci kúpaliska tým, že budú dbať o bezpečnostné pokyny,“ podotkla Grega.

Lekári odporúčajú, aby najmä malé deti do päť rokov pri kúpaní rodičia ani na okamih nespustili z očí. Pre staršie deti bývajú nebezpečné skoky do vody z veľkej výšky. U netrénovaných skokanov pritom hrozí pre chybné držanie tela pri náraze na hladinu poškodenie miechy a doživotné ochrnutie. Na kúpaliskách bývajú pre deti rizikové tobogany. Mali by na ne chodiť deti až od 10 rokov, tie mladšie s vestami a rukávikmi. Deti sa na toboganoch rozbláznia a aj neplavci sú menej opatrní ako za iných okolností. Najčastejšie pri bazénoch dochádza k úrazom pri skokoch zo skokanských zariadení, pri skokoch zo strán, pri skokoch neplavcov či pošmyknutiach na schodíkoch.

Detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková hovorí, že deti si cez prázdniny myslia, že leto bude podľa ich predstáv. „Často sa chcú vyhnúť akýmkoľvek hraniciam či pravidlám a ako hovoria – užiť si to,“ tvrdí Tóthová Šimčáková.

Vysvetľuje, že deti do desať rokov majú problém s tým, aby naozaj vnímali realitu a nemali tendenciu si ju prispôsobovať. „Sklon k pochopeniu skutočnosti prichádza až okolo 10 – 12 roku. Preto aj doba, keď ich môžeme nechávať cez prázdniny samy doma, je v období od 12 rokov, keď dieťa by už malo chápať, že sú veci, ktoré by malo dodržiavať,“ hovorí psychologička. Tiež podľa nej závisí od povahy dieťaťa. „Ak je to dieťa, ktoré pravidlá dodržiava, možno ho nechať bez dozoru. Ale ak viem, že mám dieťa živé, akčné, tvorivé, musím myslieť na to, že ho treba mať oveľa viac na očiach. Pri hyperaktívnych deťoch vždy hovorím, že oči treba mať stále na deťoch, aby sa im naozaj niečo nestalo,“ dodala.

Anketa – Aké sú najväčšie nástrahy leta pre deti?

Ľubica Reváková (28), na rodičovskej dovolenke, Košice
Za najväčšie nástrahy leta považujem nebezpečenstvo na cestách, resp. chodníkoch. Neohľaduplní vodiči či nerozvážne deti môžu spôsobiť dopravné nehody s fatálnymi následkami. Väčší strach však mám z cyklistov, ktorí svoju jazdu často neprispôsobujú  tomu, že jazdia po chodníku, kde im často môže jazdu skrížiť dieťa.

Pavol Ďurčo (60), živnostník, Žilina
Za nástrahu považujem najmä to, keby deti presedeli celé prázdniny za počítačom, prípadne si ešte odskočili do chladničky alebo k televízoru. Mám vnúčatá a už mám pre ne vymyslený program, postavil som im bunker v záhrade a určite budeme spolu chodiť do prírody, na turistiku, tak ako sme kedysi trávili prázdniny s našimi deťmi. V prírode, u rodičov či pri vode. Na televízor sme si ani nespomenuli.

Michal Hrdý (60), nezamestnaný, Cabaj-Čápor
Keď sa o deti nemá doma kto starať, nástrahy sú všade. V domácnosti, okolo domu. Elektrina, sporák, spotrebiče, voda. Všetko sa nedá odstaviť a schovať. A rodičia si nemôžu dovoliť zostať doma, musia cez prázdniny chodiť do práce.

Miroslav Čurgali (51), podnikateľ, Nitra
Deti by mali byť opatrné, keď sa idú kúpať niekam do prírody. Nemali by zbytočne riskovať. Zvyknú sa predvádzať na jazerách.

Marianna Ujmanová Bevízová (42), nezamestnaná, Veľký Krtíš
Bojím sa najmä kúpania, aby sa im nič nestalo pri vode. Nebezpečenstvo však na ne číha aj pri bicyklovaní, mnohí vodiči dnes jazdia dosť bezohľadne. Mám strach dať svoje deti aj k starkej na dedinu, a to pre voľne sa pohybujúcich psov. Aby na deti nezaútočili a neublížili im. (odu)

Polícia radí rodičom

  • nedovoľte, aby sa deti hrali na ceste i v zdanlivo pokojnej ulici
  • nedovoľte deťom bicyklovať sa na rušných cestách bez dospelej osoby
  • pri bicyklovaní treba nosiť prilbu bez ohľadu na to, či dieťa jazdí v obci alebo mimo nej, v lese, či na poľnej ceste
  • pri zlej viditeľnosti treba mať reflexné prvky
  • ak rodičia jazdia na bicykli s deťmi po ceste, treba, aby dodržiavali pravidlá, dbali na prednosť v jazde, boli opatrní pri odbočovaní, prechádzaní cez vozovku a na bicykloch jazdili za sebou
  • treba poučiť deti o možných rizikách, zakázať im jazdenie bez držania riadidiel, držanie sa iného vozidla či iné zakázané spôsoby jazdy na bicykli
  • staršie deti pri bicyklovaní bez dozoru by sa mali vyhýbať frekventovaným cestám, cestám s nebezpečným klesaním a mali by poznať základný okruh dopravných značiek – stoj, daj prednosť v jazde, daj prednosť v jazde, hlavná cesta, jednosmerná ulica, zákaz vjazdu a pod.

Na čo myslieť pri vode

  • deti do päť rokov mať stále pod dozorom
  • najčastejšie úrazy pri bazénoch sú pri skokoch zo skokanských zariadení, skokoch zo strán, skokoch neplavcov, pošmyknutiach sa na schodíkoch
  • na tobogany by mali chodiť deti až od 10 rokov, mladšie s vestami a rukávkami
  • rieky a priehrady majú iné podmienky ako bazény – rýchlosť prúdenia vody, rôznorodá hĺbka, prekážky pod hladinou, väčšinou nižšiu teplotu vody, prúdenie, spätné prúdy, na väčších priehradách sa pri náhlej zmene počasia môže zvýšiť vlnenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #voda #nemocnica #kúpalisko #úraz