Záchranár: Dieťa je živel, riziká nevníma

Čím viac detí sa spolu hrá, tým sú menej opatrné. Obzvlášť to platí cez prázdniny, ktoré sa považujú za čas zábavy. Prezident Vodnej záchrannej služby Igor Baran si myslí, že rodičia cez leto dávajú deťom priveľa voľnosti.

29.06.2014 17:00
debata (1)

Prečo končia tisícky detí na pohotovosti práve v lete?
Leto v nás evokuje prázdninový čas, voľnosť a zábavu. Sú to lákadlá, ktoré súvisia aj s počasím. Keď je pekne, ľudia sa vyberú na ihriská alebo rôzne atrakcie. Aj keď sú tam upozornenia a výstražné nápisy, dieťa je živel. Chce sa zabaviť a nevníma možné riziko. Ide na kolotoče, hojdačky, trampolíny a nie je také obozretné.

Ale má pri sebe rodičov. Neochránia ho?
Česť tým rodičom, ktorí sa deťom venujú. Ale ja to vidím pri vode, že rodičia sa opaľujú, natierajú a deti si nevšímajú. Ich dozor často nepovažujem za adekvátny. Hlavne pri deťoch do desať rokov, pri ktorých treba byť ostražitejší. Netýka sa to len vody, ale aj hier na trampolínach či iných atrakciách.

Je dieťa, pri ktorom nie sú rodičia, odvážnejšie?
Určite. Rodičia ho vedia usmerniť, kým kolektív ho skôr rozblázni. Keď sú deti samy, je to divočina. Napríklad ak sa vo vode stretnú tri-štyri deti, jašia sa, striekajú, ponárajú, skáču do vody. Riziká vyplývajú zo všeobecného povedomia, že leto je čas zábavy, užívania si.

Ktoré úrazy považujete na najnebezpečnejšie?
Medzi klasické detské úrazy patria odreniny či popáleniny. Horšie sú zlomeniny, obzvlášť tie komplikované. Veľká časť populácie by si napríklad netrúfla pomôcť človeku s otvorenou zlomeninou. Je veľký hendikep, že nie všetci rodičia majú primerané znalosti prvej pomoci. Spoliehajú sa na mobil a volanie záchranky, čo v niektorých prípadoch nemusí byť správne. Stačí mať iba základné vedomosti, od jednoduchých obkladov či „babkovských receptov“ po pár dobrých trikov. Mnohí nevedia ošetriť ani pichnutie včelou a hneď panikária.

Ako môžu deti ochrániť?
Preferujem prevenciu. Deti možno vidieť bez prilby, reflexnej vesty, bez rukavíc. Dnes je napríklad veľmi populárne korčuľovať sa na kolieskových korčuliach, ale bez chráničov. Rozumiem, že to nie je lacná záležitosť. Ale pokiaľ rodič kúpi dieťaťu korčule, mal by zainvestovať aj do ochranných prostriedkov. Druhá vec je, aby deťom venoval pozornosť. Rodičia majú svoje partie, zabávajú sa a deti, ktoré sa hrajú, si nevšímajú. Dohľad nad nimi je veľmi liberálny.

Zažili ste počas praxe nejaký nevšedný úraz?
Venujem sa vodnej záchrannej službe a niektoré veci by sa podľa mňa nemali diať. Napríklad legislatíva umožňuje deťom do desať rokov jazdiť na vodných skútroch. Je to plavidlo, ktoré dosiahne veľmi vysokú rýchlosť v priebehu krátkeho času. Ak ste spadli z bicykla v rýchlosti 30, 40 kilometrov za hodinu, viete si porovnať, že pád zo skútra je ešte horší. Je to ako spadnúť na asfalt. V najhorších prípadoch sa tieto úrazy končia zlomeninami, lebo voda môže byť skutočne tvrdá ako betón.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #kúpalisko #záchranár