Haličský zámok zo stavebnice lega rástol skoro pol roka

Lego je ako gurmánska pochúťka. Kto ju raz okúsi, chce ju znova. Bez ohľadu na vek. Veľa by o tom vedeli rozprávať členovia lego fanklubu TatraLUG, ktorých je na Slovensku okolo dvesto a z malých častí dokázali postaviť makety historických budov, celých ulíc a ďalšie fascinujúce výtvory. Do konca júla ich môžu obdivovať návštevníci v priestoroch Novohradského múzea a galérie v Lučenci.

01.07.2014 13:00
lego, výstava, Haličský zámok Foto: ,
Na výstave v Lučenci môžu deti obdivovať stavby z lega, celé ulice a mestá, ale aj zahrať sa s ním. Na snímke vpravo Haličský zámok z lega.
debata

Z koľkých kúskov lega sú stavby zložené, nevedia ani sami tvorcovia. Je ich však niekoľko stotisíc a zvedavcom ponúkajú čarovný pohľad na legosvet. „Medzi dielami sú repliky viacerých turisticky veľmi známych svetových stavieb. Eiffelova veža, Tower Bridge, Tádž Mahál, Socha slobody, ale aj mnohé ďalšie. A nielen stavby. Medzi najväčšie patria lego city či legoland, ale aj zmenšené modely áut, lodí, robotov. Vidieť sa tu dá naozaj všeličo,“ hovorí lektorka výstavy Katarína Köbölová z Novohradského múzea a galérie.

Z koľkých kúskov lega sú stavby zložené,... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
lego, výstava, Lučenec, Z koľkých kúskov lega sú stavby zložené, nevedia ani sami tvorcovia. Je ich však niekoľko stotisíc.

Tradičný obsah výstavy, ktorá od vlaňajška putuje po Slovensku, je v každom regióne doplnený o modely miestnych pamiatok a pamätihodností. Špeciálne pre Lučenec členovia fanklubu lega postavili aj napodobeninu Haličského zámku, židovskej synagógy v Lučenci či budovy múzea a galérie, v ktorej sa výstava koná. Predseda fanklubu René Virsík hovorí, že to nie je až také jednoduché: „Príprava trvá mesiace. Najskôr si objekt, ktorý ideme postaviť, pozrieme, potom vypracujeme model na počítači a zabezpečíme dieliky. Príprava na výrobu Haličského zámku, ktorý je zatiaľ najväčšou stavbou postavenou z lega na Slovensku, sa začala už v októbri minulého roku. Jeho autor sa potom skladaniu zámku venoval štyri až päť mesiacov a použil naň 31-tisíc dielikov stavebnice. V jednom z dní sa stavbe venoval nepretržite trinásť hodín,“ zdôraznil Virsík.

Najmä deti sa chodia nielen kochať pohľadom na... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
lego, deti, stavebnica, Lučenec, Najmä deti sa chodia nielen kochať pohľadom na hotové výtvory, ale aj postaviť si svoje vlastné.

Lego svet priťahuje návštevníkov ako magnet. Najmä deti sa chodia do múzea nielen kochať pohľadom na hotové výtvory, ale aj postaviť si svoje vlastné. V múzeu majú na to pripravený špeciálny kútik s tisíckami lego súčiastok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #pamiatky #stavebnica #lego