Kiska prijal demisiu ministrov, vymenoval ich nástupcov

Prezident Andrej Kiska o 14:15 prijal v Prezidentskom paláci demisiu ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a ministra školstva Dušana Čaploviča. Hneď potom vymenoval nových členov vlády.

03.07.2014 10:09 , aktualizované: 16:14
Malatinský, Čaplovič, Pellegrini, Pavlis Foto: ,
Sprava: Tomáš Malatinsky, Pavol Pavlis, Dušan Čaplovič a Peter Pallegrini
debata (34)

Premiér Robert Fico navrhol, aby sa nástupcom Malatinského na ministerstve hospodárstva stal jeho štátny tajomník Pavol Pavlis a ministrom školstva Peter Pellegrini, ktorý je štátnym tajomníkom ministerstva financií. O prijatí demisie a menovaní nových členov vlády informovala Elena Bianchi z tlačového odboru Kancelárie Prezidenta SR.

„Chcem sa poďakovať odchádzajúcim ministrom za ich doterajšiu prácu,“ povedal prezident Andrej Kiska počas slávnostného aktu vymenovania nových členov vlády. „Chceme pomáhať malým živnostníkom a podnikateľom, aby naša ekonomika napredovala,“ poznamenal k slovenskému hospodárstvu a jeho budúcnosti Kiska. „Pozdvihnúť úlohu učiteľa v našej spoločnosti, odstrániť byrokraciu, tu sú úlohy, ktoré pred nami stoja,“ stručne zhrnul výzvy v školstve prezident.

Premiér Robert Fico poďakoval prezidentovi za účinnú spoluprácu pri zmenách vo vláde, a novým členom poprial veľa úspechov.

Odchod z postu po viac ako dvoch rokoch funkčného obdobia ohlásil Dušan Čaplovič v stredu cez svoj tlačový odbor, demisiu sa rozhodol podať po vzájomnej dohode s premiérom Robertom Ficom. Okrem šéfa rezortu školstva končí aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský, ktorý pôsobil vo vláde ako nestraník.

Ten ohlásil odchod z funkcie v stredu, po skončení rokovania vlády. Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica v oblasti energetiky, Čaplovičovi plánujú ponúknuť agendu ľudských práv.

Vláda na štvrtkovom mimoriadnom rokovaní odvolala dvoch štátnych tajomníkov, ktorí sa stali ministrami. Z ministerstva financií stiahla štátneho tajomníka Petra Pellegriniho a z postu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Pavla Pavlisa.

„V tomto prípade išlo skôr o technickú záležitosť, išlo o odvolanie štátnych tajomníkov, aby mohli byť vymenovaní za ministrov,“ povedala po rokovaní vlády jej hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Minister financií Peter Kažimír povedal, že je veľmi spokojný s oboma štátnymi tajomníkmi svojho rezortu, teda s Vazilom Hudákom aj končiacim Petrom Pellegrinim, ktorý mu bude chýbať. „Som aj spokojný s tým, že som si ich sám vybral,“ dodal Kažimír. Pellegriniho nástupcu si opäť vyberie minister. „Predpokladám, že by sa to mohlo udiať už budúci týždeň,“ pripustil šéf rezortu financií.

Minister už na začiatku volebného obdobia pripúšťal, že možno pôjde tým smerom, ako teraz. Na druhej strane nevylučuje, že sa Pellegrini niekedy nevráti na ministerstvo financií. Tým, že Pellegrini odchádza z rezortu financií, tak podľa Kažimíra dobre vie, kde sa nachádzame a aké sú finančné možnosti. „Ja sa teším, že budem mať za kolegu Petra (Pellegriniho), s ktorým budem riešiť veľmi dôležité problémy školstva. Zvládali sme to aj s Dušanom Čaplovičom,“ povedal Kažimír.

Pavlis: Mojou prioritou bude hľadať zahraničné investície

Prioritou nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa bude vyhľadávanie zahraničných investícií. „Bol by som nerád, keby ohlásené investície skončili v Maďarsku alebo Česku. Moja priorita je aktívne vyhľadávať tieto investície,“ povedal.

Prezident Andrej Kiska vymenoval Pavla Pavlisa... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrej Kiska, Pavol Pavlis, minister hospodárstva, prezident Prezident Andrej Kiska vymenoval Pavla Pavlisa do funkcie ministra hospodárstva.

Pavlis vyhlásil, že vymení oboch svojich štátnym tajomníkov. „Jedného už mám vybraného. Tak ako bolo oznámené, bude to Rastislav Chovanec. O druhom, ktorý by sa mal venovať energetike, ešte rokujeme,“ doplnil. Nový minister si myslí, že ho čaká ťažké obdobie. Podľa vlastných slov by chcel znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, sústrediť sa chce aj na energetickú bezpečnosť Slovenska. „Myslím si, že som pripravený, aj vzhľadom na to, že som v tom rezorte pôsobil dva roky,“ dodal Pavlis, ktorý do ministerskej funkcie odišiel z postu štátneho tajomníka.

Na otázku, v čom bude lepší ako jeho predchodca Tomáš Malatinský, odpovedal, že chce ministerstvu vrátiť dôležitosť postavenia. „Myslím si, že za posledné štyri roky ministerstvo stratilo zo svojej akčnosti,“ ukončil.

Pavol Pavlis, nový minister hospodárstva

  • Ing. Pavol Pavlis sa narodil 12. januára 1961 v Bratislave. V roku 1984 ukončil štúdium na Strojníckej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave, odbor Automatizované systémy riadenia technologických procesov.
  • Pracoval vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky v Žiline, v podniku zahraničného obchodu SLUVIS a bol riaditeľom spol. s r.o. Port Service Bratislava. V rokoch 2003–2006 bol členom dozornej rady Fondu národného majetku (FNM) SR.
  • Je členom strany Smer a od roku 2006 do roku 2012 bol poslancom Národnej rady. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva SR.
  • Je ženatý, má štyri deti.

Pellegrini sa ako prvé sa spýta, či budú v septembri učebnice

Nový minister školstva Peter Pellegrini (Smer) sa ako prvé po nástupe do úradu opýta, či budú v septembri učebnice pre školy. Do práce nastupuje už v piatok 4. júna. „Dnes ráno som rozmýšľal, že ako prvé sa musím spýtať, či v septembri zas, ako každý rok, nebudeme mať problém s knihami a učebnicami,“ vyhlásil.

Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kiska, Pellegrini Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra Pellegriniho za ministra školstva.

Nový šéf rezortu školstva sa chce podľa vlastných slov snažiť, aby sa pri rokovaniach o rozpočte prijal taký rozpočet, ktorý by umožnil zvyšovanie platov učiteľov v nasledujúcom roku. Podľa neho však nebude ľahké navršovať sumu pre školstvo, a to pre dlhovú brzdu. „Urobím ale všetko pre to, aby sme to nejakým spôsobom vyriešili,“ povedal.

Nový minister školstva hovorí, že chce z rezortu školstva spraviť modernú, flexibilnú a dynamickú organizáciu. Naznačil aj personálne zmeny. „Ten, kto nebude stíhať, tak bude musieť rezort školstva opustiť,“ povedal Pellegrini. Chystá sa tiež zefektívniť činnosť organizácií spadajúcich pod jeho rezort. Ministerstvo má totiž podľa neho „kopec ústavov, ktoré niekedy ani nevedia, čo robí jeden a čo robí druhý“.

Pellegrini by tiež ako nový šéf rezortu školstva chcel odbremeniť učiteľov od byrokracie. Prioritou strany Smer je tiež modernizácia školstva, dodal. Nový minister školstva chce riešiť aj čerpanie eurofondov.

Dva necelé zostávajúce roky vo funkcii ministra školstva nebudú len o dokončení vládnutia, dodáva Pellegrini. Ako povedal, nechce brzdiť rozbehnuté projekty a procesy. Jeho predchodca Dušan Čaplovič ohlásil rozsiahle legislatívne zmeny, o ktorých začal diskusiu so školskými partnermi. Presadiť ich však už nestihne. Pellegrini chce počas leta diskutovať o pripravovaných legislatívnych zmenách. „Budem potom v krátkom čase prijímať rozhodnutia o tom, v ktorých budeme pokračovať ďalej, ktoré mierne modifikujeme a ktoré zastavíme úplne,“ dodal.

Nový minister školstva si nemyslí, že je hendikepom, ak predtým v rezorte školstva nepôsobil. Naopak, vníma to ako výhodu, že nie je zaťažený rôznymi vzťahmi a ideológiami. „Pevne verím, že s odbornými kolegami, ktorí dnes buď už na ministerstve sú, alebo tam po personálnych zmenách prídu, naozaj prinesieme také riešenia, ktoré budú v prospech krajiny,“ povedal. Štátnymi tajomníkmi a prípadnou niektorou výmenou sa chce Pellegrini zaoberať až po vládnych prázdninách. Dnes už s exministrom Čaplovičom bude v kontakte a bude s ním hovoriť o problémoch, ktoré treba riešiť.

Peter Pellegrini, nový minister školstva

  • Ing. Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.
  • Člen strany Smer, v rokoch 2002–2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006–2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006–2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.
  • Na mimoriadnom sneme strany Smer 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Malatinský #Dušan Čaplovič #Andrej Kiska