Kiska nedostal vyznamenania v deň inaugurácie, porušili zákon

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková odovzdala prezidentovi Andrejovi Kiskovi štátne vyznamenania až vo štvrtok, podľa zákona tak ale mala urobiť už v deň inaugurácie 15. júna.

03.07.2014 12:46
Andrej Kiska Foto: ,
Andrej Kiska nedostal štátne vyznamenania od predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej v deň zloženia prezidentského sľubu.
debata (92)

„Prezidentovi Slovenskej republiky patria najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní okrem Radu Bieleho dvojkríža a Medaily prezidenta Slovenskej republiky. Najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní, ktoré patria prezidentovi, odovzdá prezidentovi predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky po tom, čo sa ujal funkcie prezidenta,“ hovorí zákon o vyznamenani­ach SR.

Podľa odborníka na protokol Jarolíma Antala tak bol porušený zákon. Antal upozorňuje, že keby Kiskovi dodatočne vyznamenanie neodovzdali, nepatrili by mu. „Na inaugurácii nikto vetou nespomenul, že – pán prezident, tieto prítomné symboly vám odteraz prináležia ako hlave štátu do smrti. Toto mu v zmysle zákona mala povedať Ivetta Macejková. Toto tam neodznelo,“ povedal Antal. „Bol porušený zákon, ale je dobre, že to napravili, inak by mu nepatrili,“ dodal protokolista.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ivetta Macejková #inaugurácia