Maturantka uspela so sťažnosťou

Aj tento rok sa našli medzi maturantmi takí, čo majú výhrady k priebehu tohtoročných maturitných skúšok. Svoje sťažnosti posielali Štátnej školskej inšpekcii. Najčastejšou námietkou bolo, že komisia pri hodnotení neprihliadala na prospech žiaka počas celého štúdia.

04.07.2014 11:00
debata (2)

„Prešetrenie niektorých sťažností na neprihliadanie prospechu žiaka dosahovaného počas štúdia sa potvrdilo,“ reagoval Ľuboš Tužinský z kancelárie hlavného školského inšpektora.

Medzi nimi bola aj žiačka, ktorá mala z dejepisu počas celého štúdia jednotky a dvojky, jednotku mala aj na konci maturitného ročníka. Na ústnej maturitnej skúške však dostala nedostatočnú. „Pričom celá komisia vrátane jej učiteľky tvrdila, že žiačka nič nevedela. Z ostatných predmetov zmaturovala na dve jednotky a jednu dvojku,“ približuje námietku Tužinský.

Maturantka k sťažnosti priložila aj vyhlásenie podpísané dvanástimi spolužiakmi, v ktorom tvrdili, že učiteľka dejepisu sa žiačke už počas štúdia opakovane vyhrážala slovami: „Ty nezmaturuješ, ja ti to nedovolím“ a „Darmo si pekná, aj tak nezmaturuješ“.

Tento rok inšpektori v štyroch prípadoch nariadili komisionálne preskúšanie. Po ňom mali maturanti lepšie známky, vo dvoch prípadoch bolo zlepšenie o dva stupne z päťky na trojku a vo dvoch prípadoch o jeden stupeň.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #žiaci #škola #sťažnosti #známky #maturitné skúšky