Dúfajú, že poslanci budú na prázdninách a novelu neschvália

O vývoz slovenských minerálnych vôd nemôže byť veľký záujem, pretože okolité trhy sú nasýtené domácimi minerálkami. Tvrdí to Alžbeta Janusová, generálna riaditeľka spoločnosti Minerálne vody.

09.07.2014 08:00
debata (19)

V brandži pracuje už 30 rokov a hovorí, že sa nestretla so zámerom, že by niekto plánoval vo veľkom vyvážať vodu zo slovenských minerálnych prameňov cisternami alebo potrubím. Rovnako reagovala aj Asociácia výrobcov nealkoholických vôd a minerálnych vôd.

Problém presadiť sa v zahraničí majú podľa Janusovej aj výrobcovia balených vôd. „Všade sú obsadené trhy a my sme sa poriadne narobili, aby sme sa na ne dostali. Neviem o tom, že by niekto vyvážal enormné množstvá vody. Všade jej majú dosť a v okolitých krajinách si vedia presadiť, aby sa nekupovali zahraničné vody. Na našom trhu, naopak, nakúpite všetko. Sme zaplavení českými, maďarskými, poľskými, slovinskými vodami. Dokonca sú už aj barterové obchody z Ukrajiny,“ povedala Janusová. Podľa nej by sa Slovensko malo skôr snažiť podporiť domáci trh a obavy z masívneho vývozu podľa nej nie sú namieste.

No aj tak si myslí, že by sa s navrhovanými legislatívnymi zmenami z dielne rezortu životného prostredia malo počkať. Aby si ich každý, kto pracuje s vodami, mohol dostatočne naštudovať a vyhodnotiť vplyv. „My si to práve pozeráme, študujeme a dúfame, že poslanci budú na prázdninách a nič nakoniec neschvália. Myslím, že každý potrebuje viac času si to celé zanalyzovať, aby sme vedeli, čo sa týmito zmenami sleduje,“ poznamenala generálna riaditeľka.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #minerálna voda #Alžbeta Janusová