Smer zatiaľ nepovedal, koľkých ľudí odstaví

Koľkých straníckych funkcionárov a nominantov v štátnej správe vládny Smer odstaví z postov, zatiaľ nie je jasné. Upratovanie v Smere avizoval na júnovom sneme Robert Fico, keď poukázal na panské maniere a aroganciu časti politikov Smeru a jeho nominantov.

09.07.2014 07:30
snem Smer hotel Bratislava Foto: ,
Premiér Robert Fico na snímke zo snemu Smeru.
debata (9)

Úzke vedenie Smeru už má výsledky vnútrostraníckeho auditu, podľa informácií Pravdy však k masívnym výmenám zrejme nedôjde. „Každý kraj a okres zosumarizovali návrhy a odovzdali ich vedeniu s tým, že minister práce Ján Richter urobí analýzu a potom sa bude rokovať ďalej. Zatiaľ je to len zmapovanie situácie podľa krajov,“ povedal dôveryhodný zdroj z prostredia Smeru.

Podľa Ľubice Končalovej z tlačového odboru Smeru uskutočnenie personálneho auditu je rozdelené do viacerých etáp. „Bližšie podrobnosti nateraz nebudeme uvádzať, lebo ide o proces, ktorý sa týka výhradne vnútrostraníckych aktivít a rozhodnutí príslušných orgánov strany Smer,“ uviedla Končalová.

Podľa našich informácií sa hodnotili napríklad šéfovia okresných úradov, úradov práce, inšpektoráty práce, pracoviská Úradu pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou alebo úrady verejného zdravotníctva. "Nie je to tak, že sa musia všetci triasť. Stávalo sa však, že niektorí naši nominanti spanšteli,“ poznamenal vysokopostavený zdroj z prostredia Smeru. Očakávajú sa tiež zmeny na úrovni okresných predsedov strany, ktoré navrhujú krajskí predsedovia. Podľa odhadov by v každom kraji mohli padnúť jeden až dvaja okresní šéfovia. Je predpoklad, že stranícke výmeny sa dokončia až po komunálnych voľbách, ktoré budú v polovici novembra.

Okresní funkcionári Smeru, ktorých náhodne oslovil denník Pravda, boli väčšinou spokojní s ľuďmi, ktorých nominovali do štátnych pozícií. Niektorí však priznali, že dali aj návrhy na personálne zmeny. Zmeny nenavrhli napríklad okresný predseda v Pezinku Peter Fitz či šéf Smeru v Novom Meste nad Váhom Dušan Bublavý.

Okresný predseda v Žiline Igor Choma však priznal, že dal odporúčania na zmeny. Nechcel ich konkretizovať, pretože nevie, koľko z nich sa napokon udeje. O dôvodoch zmien povedal, že súvisia s tým, o čom sa už hovorilo, a to je nespokojnosť občanov s tým, ako sa niektorí nominanti strany správajú. „Veľmi dôkladne som to zhodnotil a uvidím, čo sa stane,“ dodal Choma. Krajský predseda strany v Prešove Stanislav Kubánek povedal, že nejaké zmeny sa udejú. Podľa neho však nebudú početné. Doplnil, že zatiaľ ich stále vyhodnocuje.

Personálny audit i zmeny na straníckych pozíciách ohlásil na sneme premiér a šéf Smeru Robert Fico. „Objavujú sa aj prípady tzv. spanštenia strany, ale aj prípady arogancie niektorých jej predstaviteľov,“ hovoril Fico. Spolustraníkov zároveň vyzval, aby sa spamätali, lebo „my sme niekedy nebezpeční sami sebe“.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer