Sudcovia budú proti previerkam bojovať ďalej

V boji proti plošným previerkam spoľahlivosti, ktoré zaviedla novela ústavy, budú sudcovia naďalej pokračovať. Obrátia sa na Ústavný súd, a ak tam neuspejú, o pomoc požiadajú Radu Európy. Takéto zásahy do súdnej moci označujú za porušenie medzinárodných záväzkov, pod ktoré sa Slovenská republika podpísala.

09.07.2014 12:00
debata (20)

Previerky sudcov by mal začať vykonávať Národný bezpečnostný úrad už v októbri a týkať by sa mali všetkých sudcov. Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska tvrdí, že pracujú na tom, aby mohli dať vykonávacie predpisy k bezpečnostným previerkam na Ústavný súd. Na tomto súde ich môže ešte pred účinnosťou, teda pred 1. septembrom, napadnúť aj napríklad ombudsmanka alebo opoziční poslanci.

Ak to sudcom na Ústavnom súde nevyjde, dajú podnet na Radu Európy. „Vyvinieme maximálny tlak cez medzinárodné orgány, ako to napríklad urobili v Maďarsku alebo Srbsku. Ten tlak bol taký silný, že nakoniec boli takéto sporné ustanovenia z ústavy vypustené,“ vyhlásila včera prezidentka združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. Rada Európy na podnet sudcov začala konanie proti týmto krajinám. Rovnako by mohla postupovať aj voči Slovensku. Môže monitorovať situáciu v súdnictve po prijatí zákona o sudcoch, ktorý konkretizuje, ako sa previerky majú vykonávať. Rada môže sledovať, či nepovedú k tomu, že sa výkonná moc bude snažiť zbavovať nepohodlných sudcov. Zmeny ústavy zasahujúce do súdnictva kritizovala aj Európska asociácia sudcov.

Lustrácie všetkých sudcov vo výkone funkcie nie sú v súlade s medzinárodnými normami, skonštatovala aj Poradná rada európskych sudcov pri Rade Európy, na ktorú sa sudcovia obrátili.

Ústavný právnik Peter Kresák si myslí, že sudcovia by na medzinárodnom fóre mohli uspieť. Podľa neho je v EÚ trend, aby aj ústavné zákony a základný zákon štátu boli súladné s primárnym právom Európskej únie, ktorým je Charta ľudských práv EÚ. Podľa právnika k tomu smerujú aj niektoré rozhodnutia Súdneho dvora v Luxemburgu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Ústavny súd #sudcovia #previerky