Primátori žiadajú novelizovať zákon o správe majetku štátu

Prezídium Klubu primátorov miest Slovenskej republiky vyzýva vládu a poslancov Národnej rady SR na úpravu a doplnenie zákona o správe majetku štátu. Klub primátorov navrhuje zmeniť tento zákon v skrátenom legislatívnom konaní novelou, ktorá by zaviedla do zákona inštitút osobitného zreteľa.

11.07.2014 14:00
debata

Tento inštitút by mal byť podmienený záväzným vyjadrením súhlasu dotknutej obce, združenia obcí a regionálnej samosprávy pri predaji, nájme, výpožičke, zriadení vecného bremena či zámene. Zabránilo by sa tak možnému zániku výnimočných kultúrnych, prírodných či spoločenských hodnôt a atraktivít konkrétneho sídla alebo regiónu, informoval na tlačovej besede v Kežmarku tajomník Klubu primátorov miest SR Marián Minarovič.

Podnetom pre novelu je Rainerova chata

Konkrétnym podnetom pre novelu zákona o správe majetku štátu je pripravované vyhlásenie verejnej súťaže na prenájom kultúrnej pamiatky a významnej turistickej atraktivity, najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách – Rainerovej chaty. Chatu momentálne prevádzkuje bývalý učiteľ a vysokohorský nosič Peter Petras. Podľa Minaroviča je Rainerova chata vďaka Petrasovi dôležitým bodom príťažlivosti a atraktivity v regióne Vysokých Tatier. „V súčasnosti Európska únia i naša vláda zdôrazňuje potrebu mobilizovať rozvojový potenciál, iniciatívu a inovácie s cieľom zvýšiť kvalitu a atraktivitu prostredia a opätovne naštartovať miestny regionálny rozvoj,“ povedal Minarovič. Tomuto podľa neho v plnej miere zodpovedá aktivita chatára Petra Petrasa na Rainerovej chate.

Podľa súčasného znenia zákona musí mať vlastník chaty, ktorým sú Štátne lesy Tatranského národného parku, súhlas príslušného pamiatkového úradu. Podľa Minaroviča tu však chýba kategória osobitného zreteľa, v rámci ktorej by bol potrebný súhlas príslušnej obce, prípadne združenia obcí alebo oblastnej organizácie cestovného ruchu či samosprávneho kra­ja.

Na programe bol aj stavebný zákon a zákon o odpadoch

Podľa primátorov v prípade novely zákona o správe majetku nejde len o prípad Rainerovej chaty. Príkladom je podľa nich aj areál bývalého Parku kultúry a oddychu v Bratislave, lekáreň Salvator v Bratislave, ale i areál pôrodnice a ženskej polikliniky na Zochovej a Podjavorinskej ulice či bývalej Pálffyovskej záhrady na Svoradovej ulici v Bratislave. Ďalším príkladom je aj kaštieľ v Moravanoch nad Váhom. „Podobných prípadov je veľa,“ dodal Minarovič.

Primátori sa na rokovaní v Kežmarku venovali aj aktuálnej legislatíve a podpore ďalšej spolupráce medzi Klubom primátorov miest SR a Úniou miest Slovenska. Dôležitými témami rokovania primátorov boli podľa Minaroviča aj aktuálne projekty z oblasti informatizácie a internetizácie miestnych samospráv a spoločný postup v oblasti legislatívy, najmä pri návrhu nového stavebného zákona a zákona o odpadoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #štát #primátori #majetok