Absolventi majú pri platoch často veľké oči

Čerstvá absolventka bratislavskej pedagogickej fakulty Jana Malovíková by chcela pracovať v školstve. Najradšej na súkromnej škole. Čo sa týka výšky platu, je realistka.

15.07.2014 15:00
univerzita komenského, školstvo Foto: ,
Absolventi vysokých škôl očakávajú vyššie platy, ako ponúkajú firmy a rôzne inštitúcie.
debata (22)

O tisícke na mesiac na výplatnej páske nesníva. „Viete, aké sú platy v školstve, bola by som rada, keby som mala 600 – 700 eur v hrubom. Aj to asi nie hneď po nástupe,“ hovorí absolventka odboru sociálna pedagogika.

Väčšina mladých ľudí, ktorí tento rok skončili vysokú školu, má na rozdiel od budúcej učiteľky vyššie očakávania. Rátajú s tým, že po škole priemerne dostanú 916 eur. Ukázal to prieskum portálu Profesia.sk.

„Deväťsto eur je zveličená suma. Aj keď závisí od toho, aký odbor človek vyštudoval, a tiež, či chce žiť v Bratislave. Ale podľa mňa človek, ktorý práve vyšiel zo školy, je ešte nehotový produkt. Ja sa držím pri zemi,“ zhodnotila Malovíková.

Prehnané očakávania absolventov sú podľa firiem „pomerne bežným javom“. „Najmä v Bratislave sa často stáva, že ich požiadavky sú nadhodnotené oproti ich kvalifikácii a zručnostiam,“ hovorí Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Priemerný plat absolventov vysokých škôl (v eurách)
Bratislavský kraj 992
Trnavský kraj 786
Trenčiansky kraj 740
Nitriansky kraj 731
Žilinský kraj 770
Banskobystrický kraj 700
Prešovský kraj 680
Košický kraj 751
Zdroj: Platy.sk  

Prieskum portálu tiež potvrdil regionálne rozdiely i odlišné očakávania absolventov rôznych odborov. „Najnižšie očakávané platy majú absolventi škôl z východného Slovenska. Oproti nim ľudia, ktorí skončili vysoké školy v Bratislave, čakajú niekedy aj dvojnásobne vyššie platy,“ upozornila Marcela Glevická z Profesia.sk. Absolventi, ktorí si vlani cez portál hľadali prácu, vo svojich životopisoch počítali s nástupným platom od 600 do 1 300 eur. Najmenej uvádzali tí, čo vyštudovali teológiu a pedagogické fakulty.

Podstatne vyššie nároky ako učitelia majú absolventi informatiky. S najväčším zárobkom rátajú absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity – v priemere chcú 1¤333 eur mesačne. Za nimi nasledovali farmaceuti z Univerzity Komenského a absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského, ktorí by chceli zarábať nad 1 200 eur.

Vyššie nároky informatikov súvisia s tým, že je o nich na trhu najväčší záujem. Životopis bývalého študenta Fakulty informatiky a informačných technológií STÚ si podľa portálu Profesia.sk pozrie približne deväť zamestnávateľov.

„Ak hovoríme o špecialistoch v informačných technológiách či absolventoch strojníckej fakulty, teda o ľuďoch v odboroch, po ktorých je dopyt, tak požiadavka na úrovni 900 či tisíc eur nie je irelevantná,“ dodal Hošták.

Šancu na vyššiu mzdu majú podľa neho tí, ktorí majú za sebou aj nejakú prax a pracovnú skúsenosť v odbore. „Pri prijímaní do zamestnania sa nezohľadňuje len získaná kvalifikácia alebo študijné výsledky, ale berie sa do úvahy aj to, v akej oblasti sa absolvent profiloval v rámci štúdia, aké predmety mal ako dominantné a tiež pracovné skúsenosti,“ poukázal Hošták.

Ak študent informatiky pracoval popri škole na čiastočný úväzok v IT firme, kde spolupracoval na nejakej odbornej činnosti, takáto skúsenosť je preňho rozhodne plus. „Zamestnávateľ na základe toho môže predpokladať, že uchádzač má už isté pracovné skúsenosti a návyky a už sa stretol s reálnym pracovným životom,“ dodal.

Absolventom, ktorí si budú hľadať prácu, preto odporúča, aby si poriadne zhodnotili svoju kvalifikáciu a pracovné skúsenosti a nemali prehnané očakávania, i keď primerané sebavedomie nie je na škodu.

Absolventi s najnižšími platovými očakávaniami
Fakulta priemerný očakávaný plat (v eurách)
Gréckokatolícka teologická fakulta, Prešovská univerzita 592
Pegagogická fakulta, Prešovská univerzita 601
Fakulta verejnej správy, Univerzita P. J. Šafárika 668
Fakulta stredoeurópskych štúdií, Univerzita Konštantína Filozofa 706
Pedagogická fakulta, Katolícka univerzita 710
Zdroj: Profesia.sk  
Absolventi s najvyššími platovými očakávaniami
Fakulta priemerný očakávaný plat (v eurách)
Fakulta informatiky a informačných technológií, STU 1 333
Farmaceutická fakulta, UK 1 252
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky, UK 1 213
Fakulta elektrotechniky a informatiky, STU 1 143
Fakulta architektúry, STU 1 137
Strojnícka fakulta, STU 1 127
Fakulta mechatroniky, Trenčianska univerzita 1 116
Fakulta managementu, UK 1 109
Fakulta prírodných vied, UCM Trnava 1 098
Fakulta riadenia a informatiky, Žilinská univerzita 1 068
Fakulta medzinárodných vzťahov, Ekonomická univerzita 1 047
Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov, UMB Banská Bystrica 1 043
Fakulta hospodárskej informatiky, Ekonomická univerzita 1 025
Fakulta elektrotechniky a informatiky, Technická univerzita v Košiciach 1 020
Fakulta sociálnych a ekonomických vied, UK 1 014
Zdroj: Profesia.sk  

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #plat #absolventi #vysoké školy