Neziskovky ukážu, ako hospodárili s príspevkami

Onedlho si každý, kto má záujem, bude môcť zistiť, ako hospodárili neziskovky zaregistrované na Slovensku. Do utorka mali totiž Finančnej správe SR doručiť svoje výročné správy, ktorá ich potom spolu s ostatnými zverejní v centrálnom registri. Túto povinnosť mali prvýkrát a v prípade, že si ju nesplnili, môžu byť zo zákona zrušené.

16.07.2014 12:00
graf, počítač, kancelária, neziskovka, žena,... Foto:
Neziskovým organizáciám v utorok vypršal termín, do ktorého mali finančnej správe poslať výsledky svojho hospodárenia za minulý rok.
debata (7)

Hovorí o tom novela zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Účinná je od januára tohto roka a mnohým združeniam skomplikovala ži­vot.

„Do utorka sme prijímali jednotlivé výročné správy, ktoré budeme ukladať do registra. Neziskové organizácie ich posielali v elektronickej podobe cez podateľňu, ktorú prevádzkuje Finančné riaditeľstvo. Zmyslom tejto zmeny je, aby mohla verejnosť lepšie odkontrolovať prostriedky, s ktorými disponuje tretí sektor,“ vysvetľuje Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy.

Výročná správa musí obsahovať prehľad činností neziskovky, jej príjmov a výdavkov, pohyb majetku a záväzkov či ďalšie zmeny, ku ktorým došlo v priebehu roka. K správam jednotlivých neziskoviek sa verejnosť dostane prostredníctvom webu ministerstva vnútra. „Nájdu tu informácie napríklad o peniazoch, ktoré jednotlivým organizáciám posielajú občania prostredníctvom dvoch percent z dane. Len počas roka 2012 takto poukázali takmer 47 miliónov eur,“ pripomína Macíková.

Neziskové organizácie majú na novú povinnosť rozdielne názory. „Doteraz sme výročné správy posielali do Obchodného vestníka, samosprávnemu kraju a na okresný úrad. Teraz pribudla kontrola zo strany Finančnej správy SR a, naopak, okresnému úradu už sumár nášho hospodárenia posielať nemusíme. Rešpektujem tieto zmeny, aj keď sme sa s nimi trošku pasovali. Všetko išlo elektronickou formou a mali sme problém poprikladať všetky súbory,“ hovorí Ľubica Šorlová z neziskovej organizácie Orchidea.

Podľa Hany Schvarcovej z neziskovky Magna je dôležité, aby si ľudia mohli skontrolovať, kam posielajú svoje peniaze. „Je to o dôvere medzi oboma stranami. Oni nám posielajú peniaze a majú právo vedieť, ako sa použijú,“ tvrdí.

„Ľudia si výročné správy aj tak nečítajú,“ oponuje Miroslav Jurík z neziskovky Depaul Slovensko. „Ak sa chceli dozvedieť, ako sme hospodárili, mohli to urobiť aj doteraz. Výročné správy sme zverejňovali na našom webe. Veď je to aj naším cieľom, aby vedeli, ako sa naloží s ich peniazmi,“ hovorí.

Ako však pripomenula Macíková, štát bude mať aspoň dostatok informácií, aby v prípade podvodného zaobchádzania s peniazmi mohol zakročiť. Dnes totiž nie je presne známe ani to, koľko neziskoviek na Slovensku pôsobí. Hovorí sa o skoro 30 tisícoch.

Čo sa sprísnilo pre neziskovky

  • výročné správy mali poslať do 15. júla
  • obsahovať musia prehľad činnosti, príjmov, výdavkov či zmeny záväzkov organizácie
  • finančná správa zverejní tieto informácie v centrálnom registri
  • občania ich môžu nájsť cez web ministerstva vnútra v najbližších dňoch
  • skontrolovať tak môžu napríklad využitie dvoch percent, ktoré neziskovkám odoslali
  • na Slovensku pôsobí asi 30-tisíc neziskoviek

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevky #hospodárenie #Finančná správa #neziskové organizácie