Sankcie Putina neprinútia ustúpiť

Tlak Západu šéfa Kremľa doma tak skoro neoslabí, myslí si ruský analytik Alexandr Goľc. "Naopak, jeho už aj tak veľmi vysoké preferencie, ktoré sa pohybujú medzi 80 a 85 percentami, môžu ešte o niečo vzrásť," predpovedá.

01.08.2014 12:00
debata (137)

Budú mať sankcie vplyv na podporu, ktorej sa Putin u Rusov teší?
Neovplyvnia ju, prinajmenšom dovtedy, kým nevyvolajú silné sociálne problémy. Kým ľudia nepocítia na vlastnej koži, že ich životné podmienky sa reálne zhoršujú. Nijaké okamžité reakcie neočakávam.

Takže v krátko- a strednodobej perspektíve sankcie neoslabia domáce pozície Putina?
Určite nie. Naopak, jeho už aj tak veľmi vysoké preferencie, ktoré sa pohybujú medzi 80 a 85 percentami, môžu ešte o niečo vzrásť.

Logika sankcií však hovorí, že sa prijímajú práve v snahe dosiahnuť zmenu politiky toho, koho majú potrestať, alebo znížiť jeho podporu vo verejnosti, ktorá ich dosah pocíti…
Logika sankcií spočíva v tom, že krajina, ktorú postihnú, má niečo spraviť. Niečo, čo spraviť dobrovoľne nechce. V konkrétnom prípade sa od Moskvy žiada, aby začala proces zníženia napätia konfliktu na východnej Ukrajine.

Myslíte si, že Putin to môže spraviť?
To nie je taká jednoduchá otázka, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Prirodzene, možno rozhodnúť o zastavení podpory proruských povstalcov na východe Ukrajiny. Problém však je, že tu nejde o regulárnu armádu. To nie sú ľudia, ktorí by boli povinní podriadiť sa rozkazu prezidenta Putina, ako svojho najvyššieho veliteľa. Sú to veľmi špecifickí ľudia so svojou veľmi osobitou mentalitou. Je medzi nimi veľa nacionalisticky založených dobrodruhov i takzvaných psov vojny. A vôbec nie je isté, že ak dostanú príkaz zložiť zbrane a vrátiť sa, tak skutočne zbrane zložia a stiahnu sa späť do Ruska. Títo ľudia predstavujú veľký problém aj pre Rusko.

Ale prestať zásobovať povstalcov na východe Ukrajiny zbraňami, to Putin môže spraviť, či nie?
Áno, to je plne v jeho moci.

A spraví to pod tlakom sankcií?
Predpokladám, že nie.

Prečo?
Preto že by to znamenalo, že sa vzdá politických cieľov, ktoré predtým ohlásil. A to nie je typické pre Putina, aby sa niečoho zriekol pod cudzím tlakom.

Mohol by vôbec Putin ustúpiť bez toho, aby stratil tvár a podporu u ruskej verejnosti, ktorú po zabratí Krymu naladil na vlnu veľkoruského patriotizmu?
Podľa mňa áno. Ruskí propagandisti sú veľmi obratní majstri; keby dostali príkaz, tak by aj ústup dokázali nejakým prijateľným spôsobom ľuďom vysvetliť.

Keď Putin nepristúpi na opatrenia znižujúce napätie, potom treba rátať s tým, že konflikt sa ešte vyostrí?
To je ťažké predvídať. Stretáva sa tam veľa rozličných faktorov. To, že konflikt sa pod tlakom sankcií neupokojí, však možno predpovedať s veľkou mierou istoty.

Spomínali ste, že sankcie Putina doma tak skoro neoslabia. Čo sa však stane, povedzme o rok, keď ich už prostí Rusi pocítia na svojich peňaženkách?
Predstava, že masy sa začnú búriť proti domácemu režimu, lebo mu budú vyčítať pokles svojej životnej úrovne, môže byť príliš zjednodušená. Nastať môže pravý opak. Zo svojho zhoršujúceho sa postavenia budú mnohí Rusi obviňovať prekliaty Západ a môžu sa ešte tesnejšie zomknúť okolo vodcu. Nebude to len výsledok práce kremeľských propagandistov, ale možno aj represívnych orgánov. Tí, ktorí by sa rozhodli ísť proti režimu, sa rýchlo budú môcť rozlúčiť so slobodou.

Ak Putin usúdi, že na posilnenie svojej moci potrebuje vyslať vojenské jednotky na Ukrajinu, myslíte si, že to spraví?
Nevylúčil by som to. Niečo predpovedať je však veľmi nevďačná úloha. Do Putinovej hlavy nik nevidí. Veď kto si vedel ešte začiatkom tohto roka predstaviť, že Rusko zaberie Krym?

© Autorské práva vyhradené

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Vladimir Putin #Alexandr Goľc