Z búrok hrozia v regiónoch Slovenska prívalové povodne

Z búrok, ktoré momentálne trápia časť Slovenska, hrozia v časti územia prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje vo forme hydrologickej výstrahy prvého stupňa.

01.08.2014 11:44 , aktualizované: 15:47
debata

V okresoch Liptovský Mikuláš, Gelnica, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Poprad hrozia prívalové povodne do 16.00. Ľudia v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Detva, Zvolen, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica, Levice – západ a Levice – východ by sa mali mať na pozore do 17.00. SHMÚ očakáva prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, najmä na malých tokoch.

Okrem hydrologickej výstrahy vydal SHMÚ aj výstrahu druhého a prvého stupňa pred búrkami. Druhý stupeň platí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a Žilinskom kraji do 17.00. Môže pri nich spadnúť 30 až 60 mm zrážok, vietor môže fúkať rýchlosťou 20 až 25 metrov za sekundu.

Po 17.00 sa výstraha zmení na prvý stupeň a platiť bude v týchto krajoch do 19.00. Pre Bratislavský a Trnavský kraj platí taktiež do 19.00 prvý stupeň výstrahy. Môže spadnúť 20 až 40 mm zrážok, vietor môže dosahovať rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu.

Ľudia by mali byť pri búrkach ostražití, môžu byť potenciálne nebezpečné. Môžu sa tiež výrazne prechodne zvýšiť vodné hladiny na malých tokoch. Je možné, že voda bude stekať zo svahov či zatápať pivnice, podchody alebo podjazdy.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka #SHMÚ