Kto bude sociálnym pracovníkom?

Nie každý, kto na vysokej škole vyštudoval sociálnu prácu, ju naozaj vykonáva. A, naopak, nie každý, kto sa tejto činnosti venuje, má na to aj náležité vedomosti.

03.08.2014 20:30
debata (6)

Kto je vlastne sociálny pracovník? Poriadok by v tom mal urobiť novoprijatý zákon, ktorý stanovuje podmienky výkonu tejto profesie. Tí, čo ju budú chcieť samostatne robiť, budú na to čoskoro potrebovať povolenie od vznikajúcej stavovskej komory.

„Prvoradým cieľom zákona o sociálnej práci je zabezpečiť, aby profesiu skutočne vykonávali len profesionáli, teda ľudia so zodpovedajúcimi profesijnými zručnosťami a spôsobilosťami, ktoré si aj sústavne udržiavajú a prehlbujú, ak si to vyžaduje prax,“ priblížila Veronika Husárová z tlačového odboru ministerstva práce. Zákon by mal pomôcť posilniť status a začať budovať kredit tohto povolania. „Každý, kto túto prácu v akejkoľvek oblasti vykonáva dobre, si totiž zaslúži úctu a rešpekt spoločnosti,“ dodala.

Ten, kto bude do konca roka 2014 vykonávať sociálnu prácu s ukončeným pomaturitným štúdiom v odbore alebo bude mať bakalárske vzdelanie z oblasti práva, psychológie, sociálnych služieb a poradenstva, verejnej správy či pedagogiky, bude asistentom sociálnej práce. Za sociálneho pracovníka bude považovaný ten, kto získal v týchto odboroch magisterské vzdelanie. „V prípade iného vzdelania bude môcť fyzická osoba pôsobiť v pozícii asistent sociálnej práce, ale bez práva používať profesijný titul,“ spresnila Husárová.

Po 1. januári 2015 budú podmienky na vzdelanie prísnejšie. Na pridelenie titulu sociálneho pracovníka bude potrebné vzdelanie priamo v tejto oblasti. Oprávnenie na výkon profesie bude vydávať Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce, ktorá má vzniknúť k 1.¤septembru 2015. Tá bude dohliadať aj na etiku svojich členov. Zákon počíta aj s prechodným obdobím a do praxe sa zavedie postupne. Ministerstvo práce to zdôvodňuje tým, že problematika, ktorú rieši, je široká a napríklad aj systém ďalšieho vzdelávania sociálnych pracovníkov treba ešte dotvoriť. V prvých troch rokoch dá štát na fungovanie komory takmer 260-tisíc eur.

Ako vysokoškolský študijný odbor bola sociálna práca na Slovensku zavedená v 90. rokoch minulého storočia. Slovenské vysoké školy chrlia ročne niekoľko tisíc absolventov (v roku 2012 ich bolo asi 7 500), z ktorých však drvivá väčšina túto prácu v praxi nikdy vykonávať neplánovala a ani ju reálne nevykonáva.

Sociálna práca je prácou s jednotlivcom, skupinou či komunitou v súvislosti s ich konkrétnym sociálnym problémom. Poznávať a odhaľovať príčiny takýchto problémov a ponúkať riešenia, aj v optimálnej súčinnosti so štátom, majú sociálni pracovníci. Tí pôsobia napríklad v oblasti sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, pomáhajú zabezpečovať kompenzácie ťažko zdravotne postihnutým, dávky v hmotnej núdzi a podobne.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť