Expolicajta z 11-hodinovej drámy budú stíhať za mrežami

Expolicajta Jána Antošku, ktorého zatkli v stredu počas mimoriadnej policajnej akcie v Liptovskom Mikuláši, budú stíhať za mrežami. Rozhodla o tom ešte v ten deň večer sudkyňa Okresného súdu v Žiline. "Bol daný súhlas na jeho väzobné stíhanie," potvrdil Pravde prvý policajný viceprezident Milan Lučanský.

07.08.2014 17:30 , aktualizované: 08.08.2014 09:00
Antoška, expolicajt, Liptovský Mikuláš, streľba Foto: ,
Policajná dráma v Liptovskom Mikuláši trvala 11 hodín.
debata (1)

Polícia zároveň začala trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu, vo veci zločinu a tiež prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, informovala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Antoška mal krátku aj dlhú guľovú zbraň s tlmičom a takmer 350 nábojmi nezisteného kalibru. Zbrane a strelivo mal bez povolenia a v rozpore so zákonom.

Okrem toho je na Okresnom súde v Žiline podaný návrh na jeho obžalobu za štyri lúpeže. K tomuto návrhu podľa prvého policajného viceprezidenta pribudnú ešte obvinenia z ďalších štyroch lúpeží bánk a rozličných predajní a dvoch krádeží. Ak ho súd uzná vinným, môže za toto všetko dostať až mimoriadny trest 25 rokov za mrežami.

Antoška sa v súčasnosti zotavuje v nemocnici. Keďže po zásahu kukláčov, ktorí ho postrelili, existovalo podozrenie, že ma poranenú ramennú tepnu, odviezli ho najprv do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Po súhlase s jeho väzobným stíhaním ho však presunuli do trenčianskej väzenskej nemocnice. Aký je jeho aktuálny zdravotný stav a či ho museli operovať, sa nám včera zistiť nepodarilo.

Bývalého policajta už v minulom roku obvinili zo série lúpežných prepadnutí, ktoré spáchal so svojimi komplicmi ešte v čase, keď pracoval v zbore. Bol na neho vydaný medzinárodný zatykač a policajti tiež preverovali informácie, že sa nachádza v Kanade. Po odhalení, že sa po niekoľkých mesiacoch vrátil do rodičovského domu v Liptovskom Mikuláši, ho polícia chcela zatknúť.

Antoška však začal najskôr na policajtov strieľať. Keďže je špeciálne vycvičený a navyše sa vyhrážal, že živého ho nedostanú a so sebou si zoberie aj policajtov, nasadili na neho 55 príslušníkov troch špecializovaných jednotiek. Aj napriek tomu sa jedenásť hodín úspešne bránil zabarikádovaný v rodičovskom dome a strieľal na všetko, čo sa hýbalo. Policajti ho spacifikovali až v stredu ráno, keď mu do úkrytu hodili dymovnice a slzotvorný plyn a postrelili ho do ľavej ruky. Ako neskôr povedal Lučanský, takúto prestrelku ešte špecializované útvary nezažili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhanie #Liptovský Mikuláš #expolicajt #trestné stíhanie #Liptov