Oceľovú sieť na trenčianske hradné bralo pripevnia horolezci

Zabrániť padaniu kameňov z hradného brala Trenčianskeho hradu má oceľová sieť. Na bralo ju upevnia horolezci, ktorí už začali včera s prípravami. Najprv oplotia parkovisko pod hradom a potom začnú s vŕtaním kotiev a čistením skál od rastlín. Montáž siete by mala prísť na rad v stredu alebo vo štvrtok.

12.08.2014 12:30
Trenčín, Trenčiansky hrad, bralo, Foto: ,
Parkovisko pod bralom bude počas prác deliť od chodníka dvojmetrový kovový plot, aby padajúce kamene nezranili okoloidúcich.
debata (1)

Padajúce kamene ohrozovali najmä autá zaparkované pri hoteli Elizabeth, ktorý tu stojí už 113 rokov. Odlomené kúsky hradnej skaly vlani poškodili päť áut hotelových hostí. Riziko úrazov hrozilo aj ľuďom na chodníku na Štefánikovej ulici.

Ochranná sieť bude mať oká s rozmerom šesť krát šesť centimetrov a hrúbku 2,8 milimetra. Pokryje skalu na ploche asi 750 štvorcových metrov, ide o kus brala pod Delovou baštou, čo je časť hradu najviac vysunutá do stredu mesta. Na hradné bralo ju pripevní spoločnosť Gabriel Čmárik – G5 Pro Climbing, ktorá vyhrala elektronickú aukciu.

„Pevnostné pletivo bude visieť na oceľovom lane a to bude uchytené do skaly pomocou veľkých špeciálnych kotiev. Tieto práce bude vykonávať päť aktívnych horolezcov. Budú mať štandardný pracovný, ale aj horolezecký výstroj. Bez neho to nepôjde. Treba doslova preliezť na miesto, kde treba sieť upevniť, a to je na dosť neprístupnom mieste,“ vraví Gabriel Čmárik.

Ak budú práce napredovať bez komplikácií, za dva týždne by mali byť hotové. Dovtedy bude parkovisko pri hoteli uzatvorené, chodník medzi parkoviskom a Štefánikovou ulicou však zostane priechodný.

Najvážnejším problémom, s ktorým sa môžu horolezci na hradnom brale stretnúť, je podľa Gabriela Čmárika príliš zvetraná skala. Ak by sa tam objavil extrémne veľký voľný blok, a ten by bolo potrebné odstrániť, vyžiadalo by si to pravdepodobne dočasné odstavenie premávky na štvorprúdovej ceste, ktorá je súčasťou hlavného ťahu Bratislava – Žilina.

Podľa Petra Martiniska, riaditeľa Trenčianskeho múzea, ktoré je správcom hradu, inštalácia sietí nebude mať žiadny vplyv na prevádzku hradu ani nenaruší pohľad na túto národnú kultúrnu pamiatku.

„Je to úplne bežný spôsob, ako chrániť parkovisko aj ľudí pred pádom uvoľnených skál. Podobným spôsobom je chránená aj cesta na Strečno,“ dodal Peter Martinisko.

Väčšinu nákladov na montáž siete zaplatí mesto, ktoré je majiteľom hradného brala. Samotný hrad je národnou kultúrnou pamiatkou vo vlastníctve Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

„Náklady na výrobu a inštaláciu ochrannej siete sú mestskou investíciou vo výške 21-tisíc eur. Spoločnosť Synot Holding, ktorá vlastní hotel aj parkovisko pod bralom, na ňu prispeje formou daru sumou päťtisíc eur,“ spresnila Eva Mišovičová z Mestského úradu v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #ohrozenie #Trenčiansky hrad