Prieskum: Každý druhý nepozná kandidátov v obecných voľbách

Komunálne voľby sa budú konať o tri mesiace a polovica Slovákov ešte vôbec nevie, kto bude kandidovať v ich obci alebo meste za starostu respektíve primátora. Iba každý piaty Slovák vie o niekoľkých kandidátoch. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre projekt "Ako vyhrať voľby" uskutočnila koncom júla agentúra Focus, informovala zakladateľka projektu Jaroslava Vaculčiaková.

12.08.2014 12:10
debata

Prieskum uskutočnila agentúra Focus na reprezentatívnej vzorke 1 050 obyvateľov Slovenska v poslednom júlovom týždni. Respondenti odpovedali na otázku: „Viete, kto sa chystá vo vašej obci/ meste kandidovať za starostu/ primátora v jesenných komunálnych voľbách?“

Takmer polovica – presnejšie 49,7 percenta respondentov odpovedalo, že vôbec nevie, kto u nich bude kandidovať. O jednom kandidátovi, ktorým je súčasný starosta alebo primátor vedelo 19,9 % opýtaných a 10,6% povedalo, že vie o jednom kandidátovi, ale nie je to súčasný starosta či primátor. Približne každý piaty z účastníkov prieskumu (19,9%) uviedol, že vie o niekoľkých kandidátoch na starostu, respektíve primátora v jesenných komunálnych voľbách.

Starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev obcí a miest budeme voliť v sobotu 15. novembra. O hlasy voličov môžu bojovať aj nezávislí kandidáti, tí však musia ku kandidačným listinám dodať i petície podpísané voličmi podporujúcimi ich kandidatúru. Potrebný počet podpisov upravuje zákon podľa veľkosti obce. Podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí musia politické strany a nezávislí kandidáti, ktorí sa chcú 15. novembra v komunálnych voľbách uchádzať o hlasy voličov, podať kandidačné listiny miestnym volebným komisiám do 21. septembra. Predvolebná kampaň sa začína 29. októbra a končí sa 13. novembra o 7:00. Vedenie kampane mimo tohto času zákon zakazuje. "Aj keď zákon stanovuje nelogicky začiatok volebnej kampane až na 17 dní pred začiatkom volieb, to znamená 29. októbra, kandidáti môžu už odteraz informovať o svojej kandidatúre spôsobom, ktorý zákon umožňuje,“ tvrdí v tlačovej správe Jaroslava Vaculčiaková.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Focus #komunálne voľby