Ministerstvo zahraničia SR odporúča ihneď opustiť Irak

Ministerstvo zahraničných vecí odporúča všetkým Slovákom, ktorí sa nachádzajú v Iraku vrátane irackého Kurdistanu, aby ázijský štát okamžite opustili.

13.08.2014 13:34
debata (1)

V krajine už mesiace prebiehajú boje s povstalcami zo sunnitskej skupiny Islamský štát, ktorá v Iraku a Sýrii vyhlásila islamský kalifát. „Bezpečnostná situácia na väčšine územia Iraku je dlhodobo kritická bez výhľadu na skorú stabilizáciu. Cestovanie po celej krajine je spojené s ohrozením života,“ uvádza sa v odporúčaní ministerstva. Rezort diplomacie podľa riaditeľa tlačového odboru Petra Suska nevie o žiadnom Slovákovi, ktorý by sa v týchto dňoch registroval v ich systéme a uviedol ako cieľ svojej cesty Irak. „Upozorňujeme však, že ide len o orientačný údaj vzhľadom na to, že nie každý turista sa pred cestou registruje, hoci registráciu aj prostredníctvom médií opakovane odporúčame,“ povedal Susko.

V Bagdade má Slovensko aj svoj zastupiteľský úrad na čele s veľvyslancom Miloslavom Naďom. Ambasáda je podľa Suska v súčasnosti mimo ohrozenia a neplánujú ju zatvoriť. „Situáciu v hlavnom meste ako aj v celej krajine pozorne monitorujeme a ak sa to ukáže ako nutné, včas prijmeme potrebné opatrenia,“ ukončil.

Fundamentalistická skupina Islamský štát sa ešte v júni zmocnila veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta krajiny Mósul, ktorú spojil s priľahlým územím Sýrie do spoločného „kalifátu“. Podľa údajov OSN pred postupujúcimi fundamentalistami utieklo z domova vyše milióna kresťanov a iných príslušníkov menšín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #ministerstvo zahraničných vecí #Islamský štát #bezpečnostná situácia