Veľký prepadák. Takto hodnotia sezónu kúpaliská a priehrady

Daždivé leto a asi len dva pekné víkendy sa podpísali pod návštevnosť kúpalísk a priehrad na celom Slovensku. Kým vlani sa mnohé tešili z rekordných tržieb, tento rok sa obávajú strát. Kúpať sa prišlo až o polovicu menej ľudí, ako boli zvyknutí.

16.08.2014 16:00
pocasie, teplo, zlate piesky, kúpalisko, kúpanie, Foto: ,
Menej návštevníkov ako vlani prišlo aj na bratislavské Zlaté
debata (14)

Výrazný prepad návštevnosti hlásia bratislavské zariadenia a letné kúpaliská Rosnička, Lamač, Delfín, Rača či Zlaté piesky. „Zatiaľ evidujeme približne 125-tisíc návštevníkov. Za celú minuloročnú sezónu to bolo okolo 265-tisíc ľudí. Pokles počtu je evidentný,“ hovorí Pavol Galamboš, vedúci prevádzkového útvaru Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta.

Ako najhoršiu za posledných päť rokov hodnotia sezónu aj na Liptovskej Mare. „Počet kúpajúcich, a teda aj tržby poklesli oproti vlaňajšku o 60 percent. Musíme dúfať, leto sa ešte neskončilo,“ vraví manažérka plážového kúpaliska Liptovská Mara – Liptovský Trnovec Petronela Petříčková.

Vplyv počasia a nízky záujem donúti obec Klokočov prehodnotiť svoje hospodárenie. Tá totiž prevádzkuje jednu stranu Zemplínskej šíravy. „Stále iba prší, ľudí je menej. Ak by sme porovnávali s minulým rokom, ide o 30-percentný pokles. A keďže sme nenaplnili príjmy, s ktorými sme počítali, budeme musieť škrtať výdavky,“ upozorňuje Monika Hudačková, starostka Klokočova. Podobne ako na Liptovskej Mare aj tu hovoria o rekordne slabej sezóne.

Viac zatvorené ako otvorené boli aj kúpaliská naprieč celým Slovenskom. Mnohé z nich zachránilo napríklad to, že majú aj kryté bazény alebo prevádzkujú hotel. „Návštevnosť, ale aj tržby sa oproti minulému roku prepadli približne o 50 percent. Treba však povedať, že vlaňajšok bol rekordný a dostali sme sa na predkrízovú úroveň. Ak by sme mali porovnávať s rokmi predtým, pokles návštevnosti bol nižší,“ konštatuje Silvia Čížiková, riaditeľka termálneho kúpaliska Termal Raj v Liptovskom Jáne. Túto sezónu mali len dva pekné víkendy a spolu iba tri dni, keď vôbec nepršalo. „Tržby z kúpaliska nám vykryl hotel. Minulý rok to bolo naopak. Slabšiu sezónu pocítili aj plavčíci, ktorí dostali nízke mzdy. Nič sa nedá robiť, počasie nás dobehlo,“ doplnila Čížiková.

Celoročný areál s krytými bazénmi zmiernil prepad tržieb aj v Holidayparku Kováčová. „Vonkajšie bazény boli málo využité. Ľudia sa schovávali skôr dovnútra. Keď sa blížila búrka, o tretej-štvrtej sa začali baliť a nahrnuli sa dnu. Tam vznikla tlačenica,“ uvádza marketingová riaditeľka Holidayparku Zuzana Jóbová. Keďže minulú sezónu prebiehala na kúpalisku rozsiahla rekonštrukcia, porovnať návštevnosť nie je možné.

Smutné bilancovanie očakávajú aj v termálnom kúpalisku Laura, ktoré spadá pod Slovenské liečebné kúpele v Rajeckých Tepliciach. „Naše bazény sú otvorené v závislosti od počasia. A keďže nám vyšli iba dva víkendy, viete si to predstaviť,“ hovorí Jana Tomanová, riaditeľka gastroúseku kúpeľov.

Mnohé umelé kúpaliská tento týždeň úplne prerušili prevádzku, prípadne budú otvorené len cez víkend. Podľa Úradu verejného zdravotníctva niektoré bojujú aj s premnoženými cyanobaktériami. Z tohto dôvodu boli uzavreté prírodné kúpaliská Jazero Košice a Rekreačné stredisko Gazarka. Kúpanie pre nebezpečné baktérie sa neodporúča ani v Lipovine, Nitrianskom Rudne, Kanianke či Ružíne.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #tržby #Zlaté piesky #prepad #strata #návštevnosť #kúpaliská