Ako na obezitu detí? Určite nie povinnými testami

Ráno bez raňajok, na desiatu chlieb so salámou alebo čokoláda a kola zo školského bufetu, namiesto obeda hamburger alebo hranolčeky. Po návrate zo školy hodiny strávené za počítačom. Podľa štatistík trpí v Európe nadváhou alebo obezitou približne každé tretie dieťa vo veku šesť až deväť rokov.

17.08.2014 16:00
dieťa, stravovanie, obezita Foto:
Nesprávna strava a nedostatok pohybu sa podpisujú pod obezitu detí.
debata (1)

Každá krajina s týmto trendom bojuje po svojom. Bývalý minister školstva Dušan Čaplovič uvažoval o zákaze predaja sladkostí v školách. Kontroverzný spôsob si vybralo susedné Maďarsko, ktoré pre deti zaviedlo povinné testy na obezitu.

Problémy s nadváhou alebo obezitou má na Slovensku približne 14 percent mladších detí, u adolescentov je to takmer 15 percent. Tieto čísla každý rok stúpajú.

„U nás nie je obezita detí taká otrasne vysoká ako v západných štátoch, ale trend je stúpajúci,“ upozorňuje Alžbeta Béderová z Poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave. Podľa nej deťom chýba pravidelnosť v stravovaní, vynechávajú raňajky a namiesto nich im rodičia nabalia výdatné desiate alebo dajú peniaze, aby si kúpili niečo v bufete. „U stredoškolákov zas pozorujeme, že nechodia na obedy a radšej si po ceste kúpia niečo vo fast-foode. Keď prídu domov, sadnú si k rovno počítaču a hoci aj majú doma v chladničke navarené jedlo, nechce sa im ho zohrievať,“ povedala.

Na boj proti detskej obezite vytiahli viaceré krajiny. Niektoré obmedzujú alebo priamo zakazujú predaj nezdravých potravín a sladených nápojov v školských bufetoch, prípadne upravujú nutričné normy pre školské jedálne.

Náš rezort školstva podľa jeho tlačového odboru pripravuje v rámci novely školského zákona zmeny, ktoré by mali viesť k lepšiemu zdravému životnému štýlu vrátane prevencie obezity. Minister Peter Pellegrini v týchto dňoch rokuje s odborníkmi v oblasti školského stravovania. „Po ukončení týchto rokovaní a na základe spoločných záverov rozhodne o zmenách, ktoré budú zapracované do novely školského zákona,“ uviedol tlačový odbor v odpovedi na otázku, či Pellegrini podporuje zámer svojho predchodcu, aby bol v školách a školských bufetoch zakázaný predaj napríklad cukroviniek a sladených nápojov.

Kontroverzný spôsob boja proti detskej obezite však pripravili v susednom Maďarsku. Tamojších školákov tam čakajú testy fyzickej zdatnosti. Školáci vo veku od 10 do 18 rokov budú musieť povinne prejsť testom, pri ktorom sa bude okrem ôsmich zdravotných parametrov merať aj množstvo telesného tuku. Deti s horšími výsledkami dostanú kartu s jedným z troch stupňov, podľa toho, akú špeciálnu starostlivosť dieťa potrebuje. Podľa Maďarského študentského športového zväzu, ktorý akciu zabezpečuje, na základe stanoveného stupňa na kartičke majú nasledovať ďalšie kroky zo strany samotných detí, ich rodičov a učiteľov.

Psychológovia hovoria, že takýto nápad môže byť deťom skôr na škodu. Deti, ktoré verejne dostanú „zlú kartičku“, sa môžu stať terčom posmechu. „Ak sa to robí frontálne bez toho, aby sa zohľadnili individuálne potreby dieťaťa, napríklad jeho úzkosť, strach z nejakých skúšok, slabšia telesná zdatnosť, čo ešte nemusí znamenať zdravotný problém, tak by to dieťaťu spôsobilo psychické ťažkosti,“ hodnotí detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková. Ak by sa také testy robili, tak by sa s ich výsledkami malo nakladať ako s citlivými osobnými údajmi.

„Tie by mali byť dostupné rodičom a dieťaťu pod nejakým kódom, ale určite by to nemalo byť nič verejné. Môže to vytvárať segregačné procesy medzi deťmi a rozdeľovanie typu ty šikovný, ty slabší,“ dodala psychologička. Na Slovensku sa robia v niekoľkoročných intervaloch prieskumy na zistenie výskytu obezity a nadváhy. Tie sú však anonymné a dobrovoľné.

Prevenciou proti obezite môže byť aj telocvik, ten by sa mohol podľa psychologičky na školách rozšíriť. „Ale predstavovala by som si to skôr tak, že telesná výchova by bola hrou, na ktorú by sa tešili aj menej obratné deti,“ podotkla Béderová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #detská obezita