Čím ešte prekvapí august? Prichádzajú prvé mrazy

"Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným," zhodnotil už dávno hrdina Vančurovej novely Rozmarné léto počasie, ktoré sa podobá tomu súčasnému. Ľudia poobliekaní v bundách, chladné rána aj dni, osirelé kúpaliská.

23.08.2014 06:00
počasie, leto, teplo Foto: ,
V hlavnom meste bolo v piatok zväčša pod mrakom.
debata (11)

Poprad si môže pripísať ďalší rekord, keď tam bolo 21. augusta pri 13 stupňoch najchladnejšie za 42 rokov. A to nie je všetko, meteorológovia hovoria, že na opaľovanie môžeme v najbližších dňoch zabudnúť a hlásia už prvé ranné mrazy.

Sychravé, takmer jesenné počasie však klimatológ nevidí ako niečo nezvyčajné ani výnimočné. „Ešte by som nehovoril, že toto je už jeseň, v poslednej dekáde augusta sa takéto počasie môže bežne vyskytovať. V minulosti bývalo na konci augusta veľmi podobne, ako je teraz. Pretože je dosť oblačnosti, tak chýbajú ranné hmly, ktoré boli veľmi typické pre toto ročné obdobie. Ale aj tie sa začnú čoraz častejšie objavovať,“ predpokladá Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

Aj mrazy sa môžu vyskytovať v tomto období, v minulosti bývali aj pred 20. augustom. Netreba ich však príliš preceňovať, pretože teplo je ešte akumulované v zemi. Najchladnejší august podľa meraní SHMÚ bol v roku 2005, keď priemerná mesačná teplota vzduchu dosiahla 18,3 stupňa. Podľa Faška je to jeden z mála augustov v posledných dvoch desaťročiach, keď bola teplota pod normálom. Predtým bol podobný august v roku 1986, vtedy bola v Hurbanove priemerná mesačná teplota vzduchu 17,4 stupňa. V posledných tridsiatich rokoch boli v Hurbanove iba dva augusty teplotne pod normálom, teda pod 19,5 stupňa Celzia. Tento normál sa vypočítava z priemeru za tridsať rokov. Vždy sa po troch desaťročiach obnovuje, teraz až do roku 2020 podľa Svetovej meteorologickej organizácie platí ako normál priemer z rokov 1961 až 1990.

„Historicky najteplejší august bol na našom území v roku 1992. V Hurbanove vtedy namerali priemernú mesačnú teplotu 24,5 stupňa Celzia, čo je až päť stupňov nad dlhodobým normálom. To je na august veľmi veľa. Augustová teplota v spomínanom roku v Bratislave trikrát prekročila 37 stupňov, bolo to 8., 19. a 29. augusta,“ spresnil Pavol Faško.

Merania meteorológov za posledných dvadsať rokov vykazujú, že mesiace máj, jún, júl a august majú veľké teplotné výchylky od normálu, a to smerom nahor. Aj to svedčí o globálnom otepľovaní. „Za dve desaťročia si ľudia zvykli na veľmi teplé letné mesiace, a keď sa potom počasie vráti do normálneho stavu, tak to pociťujú ako extrém,“ vysvetľuje klimatológ.

Pre meteorológov a klimatológov sa leto končí 31. augusta. September je pre nich už jesenným mesiacom. K takémuto ohraničeniu ročných období prikročili z praktického hľadiska. Keď sa robili analýzy za ročné obdobie, bolo potrebné, aby sa robili v rámci ucelených mesiacov. V skutočnosti sa však astronomická jeseň začína v poslednej septembrovej dekáde jesennou rovnodennosťou, v tomto roku príde 23. septembra.

Či s ňou príde aj babie leto, nie je ešte jasné. Pre meteorológov je to ešte príliš dlhý čas na to, aby sa dalo predpovedať, či a aké bude.

Tohtoročný daždivý august s rozkolísaným počasím bol veľkým sklamaním pre prevádzkovateľov prírodných kúpalísk, ktorí vravia o veľmi zlej sezóne. Napríklad v rekreačnom stredisku Bolt na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom sa letná sezóna skončila už pred týždňom. „Bola to najhoršia sezóna za posledných päť rokov. Ľudí odrádzalo počasie, nevedeli si naplánovať ani turistiku, ani oddych pri vode. Počas jedného-dvoch dní sa vystriedali aj tri druhy počasia,“ povedal Tibor Zelenay, konateľ spoločnosti Bolt.

„Začiatok letnej sezóny nebol zlý, ale august bol sklamaním. Verím, že v septembri sa teplé dni ešte ukážu. Toto stredisko nie je otvorené dlho, je to naša štvrtá sezóna a zatiaľ je najhoršia,“ dodal Ivan Matina, riaditeľ strediska Aquaterma Strehová neďaleko Veľkého Krtíša.

Ako bude?

  • V sobotu bude oblačno, miestami s dažďom alebo prehánkami, najmä na západe Slovenska. Ojedinele sa vyskytnú aj búrky. Najvyššie denné teploty sa budú pohybovať od 18 do 24 stupňov, na horách vo výške 1 500 metrov okolo 12 stupňov.
  • V nedeľu to nebude o nič lepšie, má byť premenlivá veľká oblačnosť a na väčšine územia prehánky, ojedinele aj búrky. Cez deň budú zrážky postupne od západu ubúdať a oblačnosť sa bude zmenšovať. Treba sa pripraviť na chladné počasie, v noci bude od 14 do 9 stupňov Celzia, denné teploty 16 až 21 stupňov.
  • V pondelok nad ránom nás môže prekvapiť prízemný mráz, denná teplota potom stúpne na 17 až 22 stupňov. Jasno až polooblačno.
  • V utorok začne vo vyšších hladinách ovzdušia prúdiť od juhozápadu do našej oblasti o niečo teplejší vzduch. Stále však bude prevažne oblačno a miestami sa vyskytnú slabé zrážky. Denné teploty majú byť 17 až 23 stupňov.
  • V stredu budú podobné denné teploty, 17 až 23 stupňov, dá sa očakávať veterné počasie s veľkou oblačnosťou a na mnohých miestach aj občasný dážď.
  • Vo štvrtok by malo byť o niečo teplejšie, 18 až 24 stupňov, miestami slabé zrážky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #leto #dážď #jeseň #mrazy