Paška čaká na opozíciu, tá zase na Pašku

Kto bude prvý? parlamentu Pavol Paška alebo opozícia? Až po vyriešení tejto hádanky sa zrejme pohne ďalej problém s obsadením kresla predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

26.08.2014 12:00
Pavol Paška Foto: ,
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata

Situácia sa totiž zauzlila, pretože Paška čaká na predloženie kandidáta a opozícia zase na to, kedy vypíše voľbu šéfa NKÚ. „Ak bude zo strany opozície predložený relevantný kandidát, predseda Národnej rady voľbu vyhlási. Tento post podľa dohody patrí opozícii,“ tlmočil stanovisko predsedu parlamentu jeho hovorca Pavol Chovanec.

Očakáva sa, že s vlastným kandidátom prídu kresťanskí demokrati, ktorí majú s 15 členmi najsilnejší opozičný poslanecký klub. KDH tvrdí, že na ťahu je práve predseda parlamentu. „Je na strane Smer, aby splnila prísľub o tom, že nominácia na tento post patrí opozícii. KDH bude pripravené ponúknuť kandidáta, ktorý bude zodpovedne zastávať túto dôležitú funkciu a rokovať o tom v rámci parlamentu. Očakávame, že predseda Národnej rady vyhlási voľbu predsedu NKÚ na septembrovej schôdzi,“ povedal Pravde líder KDH Ján Figeľ.

SDKÚ nepovedala, či chce prísť s vlastným kandidátom. „Som zvedavý, akú predstavu majú ostatné politické strany a predovšetkým KDH. Budeme čakať oficiálny postoj a z toho vyplynú ďalšie kroky,“ povedal šéf klubu SDKÚ Ľudovít Kaník.

Ešte cez leto prenikli informácie z kuloárov, že KDH zvažuje ako kandidáta Pavla Hrušovského i Jána Hudackého alebo Pavla Abrhana. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár má v situácii jasno, že kontrolný úrad by mal viesť nominant KDH. „Dohodli sme sa na začiatku pred dvomi rokmi, že tento post patrí KDH. Nič sa na tom nemení,“ poznamenal Bugár.

Pôvodne mienila NKÚ obsadiť svojím kandidátom SaS. Mala dvoch uchádzačov o funkciu Kamila Krnáča a Vladimíra Klimeša. V tajných hlasovaniach však neuspeli. Počty hlasov ukázali, že nemali ani podporu celej opozície.

Nekonečný príbeh s NKÚ trvá od parlamentných volieb. Pavol Paška vyhlásil voľby predsedu kontrolného úradu už päťkrát. Naposledy mali svojho kandidáta Maroša Žilinku kresťanskí demokrati. Krátko pred hlasovaním však Žilinku z voľby stiahli, pretože Smer trval na tajnom hlasovaní.

Kaník si myslí, že Smer hrá falošnú hru. „Vláda premiéra Fica si vždy nájde milión výhovoriek a tá najobľúbenejšia je o nejednotnosti opozície. Neprekáža jej to však, keď potrebuje presadiť niektoré ústavné zákony. Pri iných sa zase tvári, že jednotu vyžaduje,“ povedal Kaník.

Podľa Figeľa NKÚ potrebuje „novú dynamiku a nový prístup, aby na Slovensku bola zabezpečená efektívna kontrola moci a využívania verejných financií vrátane eurofondov“. Doterajší predseda NKÚ Ján Jasovský mal vo funkcií skončiť ešte vo februári 2012. Do funkcie ho nominovalo HZDS. V úrade zostane až dovtedy, kým parlament nezvolí jeho nástupcu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #NR SR #Pavol Paška