Prezident neuviedol, ako naloží s petíciou za referendum o rodine

Prezident Andrej Kiska v utorok ešte nechcel prezradiť, ako naloží s petíciou za vypísanie referenda o ochrane rodiny.

26.08.2014 10:22 , aktualizované: 14:52
referendum, aliancia za rodinu, parlament Foto: ,
Aliancia za rodinu zbierala podpisy aj pred slovenským parlamentom.
debata (37)

Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) odovzdajú podpisy pod petíciou Kiskovi v stredu. „Prezident Andrej Kiska bude po prijatí petície za vyhlásenie referenda postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami,“ povedal hovorca hlavy štátu Peter Petrus.

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi aj možnosť podať na Ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu.

Viac ako 400-tisíc podpisov za referendum o ochrane rodiny sa podarilo vyzbierať Aliancii za rodinu (AZR), informoval hovorca Aliancie Anton Chromík. Podpisy Aliancia začala zbierať v apríli. „Splnili sme svoj cieľ a som poctený, že Aliancii sa podarilo ako prvej občianskej iniciatíve v histórii Slovenska zozbierať potrebný počet podpisov za vyhlásenie referenda,“ uviedol Chromík.

Aliancia zbierala podpisy na letných festivaloch, prostredníctvom tisícov dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí, podpisové hárky posielali ľudia poštou aj sami. „Vďaka tomu vieme, že ľudí zaujímajú témy spojené s ochranou rodiny a veríme, že aj referendum bude úspešné,“ dodal Chromík. Ocenil tiež to, že mnoho ľudí posielalo finančné dary na účet Aliancie, čo umožnilo financovať náklady na organizovanie zberu. „Dostali sme viac ako 20-tisíc eur od stoviek darcov, za čo im veľmi pekne ďakujem,“ uviedol.

Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia.

Zber a odovzdanie podpisov nastavila AZR tak, aby umožnila prezidentovi Andrejovi Kiskovi vyhlásiť referendum spoločne v dňoch komunálnych volieb v záujme šetrenia nákladov.

Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny. Alianciu momentálne podporuje 107 organizácií venujúcich sa sociálnej práci v teréne, pomoci rodinám, deťom z detských domovov, slobodným matkám, hendikepovaným, vzdelávacím aktivitám a tiež ochrane a presadzovaniu ľudských práv. Hovorcami aliancie sú Anna Verešová, Anton Chromík a Peter Kremský.

Kiska by sa mal obrátiť na Ústavný súd, tvrdia z SaS

Strana SaS považuje referendum, iniciované Alianciou za rodinu, hlasovaním za upevnenie kultúry neznášanlivosti a netolerancie na Slovensku. Z povahy otázok a veľkej podpory, akú petícii prejavila katolícka cirkev, podľa liberálov vyplýva, že toto referendum má náboženský základ.

„Upozorňujeme, že podľa prvého ústavného článku Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo. Strana SaS tiež pripomína, že podľa ústavy predmetom referenda nemôžu byť základné práva. Referendum o tom, aby sa spolužitiu osôb rovnakého pohlavia nepriznal žiadny stupeň ochrany, žiadne práva, považujeme za zásah do sféry základných práv,“ konštatoval líder SaS Richard Sulík.

Podľa názoru liberálov by preto prezident Andrej Kiska mal pred vyhlásením referenda v zmysle svojich ústavných kompetencií podať na Ústavný súd návrh na rozhodnutie, či predmet referenda je v súlade s ústavou alebo s ústavným zákonom. „Strana SaS verí, že väčšina občanov rozpozná nebezpečenstvá, ktoré vyplývajú z tohto referenda pre otvorenú a tolerantnú spoločnosť, a nezúčastní sa na hlasovaní,“ uzatvára.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Aliancia za rodinu