Poslanci si pozreli stráženú hranicu s Ukrajinou

Na východnej hranici zažili ruch nielen policajti, ale aj obyvatelia obcí blízko Ukrajiny v okrese Sobrance. Dôvodom tentoraz neboli prevádzači a utečenci, ale návšteva poslancov parlamentu z výboru pre obranu a bezpečnosť.

04.09.2014 10:00
Martin Fedor, hranica, Ukrajina Foto: ,
Poslancom predviedli aj ukážku zadržania prevádzačov. Medzi poslancami bol aj exminister obrany Martin Fedor.
debata (4)

Poslanci si pozreli zelenú hranicu s Ukrajinou pri obciach Beňatina a Inovce. Oboznámili sa s technickým zabezpečením a zažili aj ukážku zásahových jednotiek.

Najmä v Beňatine a Inovciach, ktoré inak pôsobia vyľudnene, prilákala ľudí na priedomia kolóna policajných vozidiel a terénnych Mercedesov G hraničnej a cudzineckej polície. Poslanci, oblečení v uniformách s nápisom Polícia na chrbte, mohli nezainteresovaných popliesť.

Na východ republiky prišla aj europoslankyňa Monika Smolková zo Smeru. „Uvítala som možnosť zúčastniť sa na tejto návšteve, lebo v Európskom parlamente pravidelne prerokúvame vstup Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru. Chcela som sa na vlastné oči presvedčiť, čo to znamená zabezpečenie schengenskej hranice a musím skonštatovať, že pri najbližšej rozprave v Európskom parlamente sa budem veľmi hrdo hlásiť k tomu, čo Slovensko dokázalo vybudovať," povedala Smolková. Podľa nej sú okrem špičkovej techniky devízou aj ľudia, ktorí na hranici pracujú.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina bol v tomto regióne prvý raz. „Má to zmysel aj pre policajtov, ktorí tu slúžia, že sa niekto o nich zaujíma. Je to pre nich motivácia. Vidno, že sú to profesionáli, robia to dobre. Hoci nie som na to expert, urobili na mňa dojem," zhrnul svoje pocity.

Podpredsedníčku parlamentu Renátu Zmajkovičovú zo Smeru príslušníci hraničnej polície presvedčili, že svoju prácu neberú len ako zamestnanie, ale aj ako poslanie. „Sú naozaj pridanou hodnotou, ako aj technika, ktorú sme videli. Veľa počúvame o východnej hranici, vieme o tom, koľko financií sa tu vynaloží, ale až tu vidieť, aké je to dôležité,“ povedala poslankyňa.

Cieľom výjazdového rokovania bolo oboznámenie sa poslancov s úrovňou ochrany schengenského priestoru. Podľa šéfa výboru pre obranu a bezpečnosť Jaroslava Bašku je východná hranica strážená dobre. V tomto roku v porovnaní s minulým rokom podľa neho klesol počet narušení hranice zhruba o polovicu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #hranica #Ukrajina